Proiectul legislativ prin care 2023 devine „Anul Iuliu Maniu” a fost aprobat miercuri de Camera Deputaților, for decizional în acest caz.

Cu 203 voturi "pentru", două voturi "contra" și 40 de abțineri proiectul, deși este mijlocul anului, a fost aprobat. UDMR a votat împotriva inițiativei.

Deputații PNL Adrian Cozma și Robert Sighiartău au depus la Senat, la începutul lunii februarie, proiectul de lege.

Potrivit acestuia, se institue anul 2023 ca "Anul Iuliu Maniu" pentru celebrarea vieții, personalității și martiriului marelui om politic Iuliu Maniu împotriva instalării comunismului în România.

Cu prilejul „Anului luliu Maniu", se vor organiza evenimente educaționale, politice, diplomatice sau culturale dedicate contribuției fostului prim-ministru la unitatea, modernizarea și democratizarea României.

De asemenea, Parlamentul, Administrația Prezidențială, Guvernul, autoritățile publice centrale și locale, precum și instituțiile publice aflate în subordinea sau coordonarea acestora, Societatea Româna de Televiziune și Societatea Romana de Radiodifuziune pot aloca fonduri din bugetele lor pentru a organiza sau sprijini logistic și/sau financiar evenimentele.

Proiectul merge la promulgare la președintele Klaus Iohannis.

+++

Iuliu Maniu a fost un politician român, deputat de Transilvania în Dieta de la Budapesta, de mai multe ori prim-ministru al României (noiembrie 1928-iunie 1930; iunie 1930-octombrie 1930; octombrie 1932-ianuarie 1933), președinte al Partidului Național-Țărănesc (1926-1933, 1937-1947) și deținut politic după 1947, decedat în închisoarea Sighet.