Senatul a adoptat marți, cu unanimitate de voturi, propunere legislativă pentru modificarea și completarea OUG 77/2009 privind organizarea și exploatarea jocurilor de noroc.

Concret, acest proiect prevede scoaterea din localități a așa-ziselor "păcănele" - săli de jocuri de noroc.

Proiectul, inițiat de PSD și votat de toate partidele parlamentare, merge acum la Camera Deputaților pentru votul final.

În inițiativă se arată că "spațiul propus este situat la cel mult 50 m de limita teritorială a orașului/municipiului ori comunei, inclusiv a municipiului București" și "nu este situat în incinta sau pe o rază de 300 m a unităților și instituțiilor de învățământ, inclusiv campusurile aferente acestora, a unor locuri de joacă pentru copii definite ca orice spațiu închis sau în aer liber destinat utilizării de către copii, a parcurilor, a unor așezăminte de cultură, artă, sănătate, cu caracter social, de culte religioase și alte asemenea sau în perimetrul delimitat destinat acestora".

De asemenea, pentru protejarea jucătorilor de riscul de dependență și pierderi financiare semnificative asociate jocurilor de noroc, numărul maxim de mijloace pentru jocurile de tip slot-machine aflate într-o locație și exploatate de același operator economic se reduce de la 75 la 20.

Se pedepsește cu o amendă între 100.000 și 200.000 de lei accesul minorilor în incinta sălilor de jocuri, în primă fază, a doua abatere fiind pedepsită cu suspendare licenței, iar a treia duce la anularea acesteia.

De menționat că inițiatorii au trecut în proiect și faptul că licența pentru jocurile de noroc se acordă în funcție de numărul de locuitori ai localității, dovedit prin adeverință eliberată de autoritatea administrației publice locale. Așadar, va existe cel mult un punct de lucru la 20.000 de locuitori.