Camera Deputaților, în calitate de primă Cameră sesizată, a adoptat marți un proiect de lege prin care se schimbă modul de numire a șefului Direcției Generale de Protecție Internă (DGPI) din MAI.

Proiectul a fost adoptat cu 226 de voturi "pentru", 40 "contra" și 12 abțineri.

DGPI, cunoscut și ca „Doi și-un sfert”, este serviciul secret al Ministerului de Interne.

Peste 100 de deputați PSD, printre care și liderul partidului, Marcel Ciolacu, au depus proiectul la începutul lunii martie în Cameră, iar acesta prevede modificarea OUG 76/2016 privind înființarea, organizarea și funcționarea Direcției Generale de Protecție Internă a Ministerului Afacerilor Interne. Această OUG a fost adoptată de Guvernul Cioloș și propunea, încă de atunci, ca șeful Direcției să fie numit cu avizul Consiliului Suprem de Apărare a Țării (CSAT).

În 2017, majoritatea PSD-ALDE-UDMR a modificat Ordonanța. Din dorința lui Liviu Dragnea, Parlamentul a decis atunci să elimine din act prevederea prin care șeful DGPI să fie militar de carieră și cea prin care numirea se făcea de către premier, după primirea avizului CSAT.

Mutarea a fost făcută pentru ca premierul Sorin Grindeanu, intrat în dizgrația lui Liviu Dragnea, și cu funcție de vicepreședinte în CSAT, dar și președintele Klaus Iohannis, care conduce Consiliul, să nu mai aibă niciun rol în numirea șefului DGPI. Astfel, toată puterea îi revenea ministrului de Interne, la acea vreme Carmen Dan, o apropiată de Liviu Dragnea,

Acum, PSD încearcă să își "spele" păcatele, iar Senatul va avea ultimul cuvânt de spus în cazul acestui proiect.

Începând cu data de 21 septembrie 2021, prin ordin al ministrului Afacerilor Interne, general maiorul Tiberiu – Silviu Dumitrache a fost numit în funcția de director general al Direcției Generale de Protecție Internă a MAI.

Pe 10 ianuarie 2023, jurnaliștii de la Recorder au publicat o investigație în care arătau că modul de operare al acestei structuri pune în lumină una dintre marile probleme ale societății românești: lipsa de control asupra serviciilor secrete.