Proiectul privind desființarea SIIJ - adoptat de plenul Camerei Deputaților
Deputații au aprobat luni proiectul de lege privind desființarea Secției pentru investigarea infracțiunilor din justiție (SIIJ). USR nu e de acord cu proiectul.
Proiectul de lege, inițiat de Ministerul justiției și aprobat în Guvern săptămâna trecută, prevede că SIIJ se desființează, iar presupusele fapte de corupție ale magistraților urmează a fi instrumentate de către Parchetul General și de către parchetele curților de apel.
DNA a criticat proiectul lui Predoiu, explicând că soluția propusă „vizează înlocuirea unei singure structuri, SIIJ, cu 16 structuri diferite din cadrul Ministerului Public, cu păstrarea competenței după calitatea persoanei, și nu după materie, a noilor procurori ce vor fi desemnați”.
Secția pentru judecători din cadrul CSM și-a exprimat "îngrijorarea și dezacordul profund" față de poziția DNA în legătură cu acest proiect.
Proiectul merge la Senat, care este cameră decizională.
Fostul ministru al justiției Stelian Ion a precizat luni, înainte de vot, că USR va contesta pe toate căile, inclusiv la Curtea Constituțională, proiectul de lege:
„Orice s-ar întâmpla astăzi în Camera Deputaților, vom contesta pe toate căile, inclusiv la Curtea Constituțională, deși unii dintre beneficiarii ai acestui pachet de acte normative este chiar CCR sau mai degrabă o parte a judecătorilor CCR, care și-au dorit ei înșiși să nu poată fi anchetați de DNA. Este foarte trist, pentru că marea majoritate a magistraților din România nu își doresc nici legi care să îi protejeze, nici legi care să încalce flagrant principiul egalității în fața legii".
Liderul interimar al USR, Cătălin Drulă, a criticat faptul că nu a fost așteptat avizul Comisiei de la Veneția.
„PSD, PNL și UDMR aruncă Justiția în era Dragnea. Ce s-a întâmplat astăzi, în Camera Deputaților, este un atac frontal la Justiția din România. Partidele toxice din Parlamentul României au forțat un vot în Camera Deputaților prin care mimează desființarea SIIJ. În realitate, PSD, PNL și UDMR au votat o reînființare pe steroizi a acestei Secții speciale. Mesajul acestor partide este clar: DNA a deranjat clasa politică, deci DNA trebuie trasă pe linie moartă. Așa că DNA pierde din atribuții și, în același timp, se creează o nouă bâtă cu care politicienii să controleze magistrații incomozi", a scris Drulă pe Facebook.
Liderul deputaților PSD, Alfred Simonis, a susținut în cadrul dezbaterilor că desființarea SIIJ a făcut obiectul a trei avize ale Comisiei de la Veneția și „principala critică a acelor avize este însăși existența secției speciale, nu competența la un Parchet sau la altul”.
de revo 22 Feb 2022 10:05
Ce deasfiintare, SS este ca balaurul din poveste, i-au crescut 42 de capete!