Camera Deputaților a adoptat marți proiectul de lege care permite devansare alegerilor prezidențiale. Lunea trecută, proiectul a fost adoptat rapid și de Senat.

Inițiativa a primit 183 de voturi "pentru", 84 de voturi "contra" și o abținere.

Propunerea legislativă aparține UDMR și prevede modificarea art.5 alin.(1) din Legea nr.370/2004 pentru alegerea Președintelui României. În forma adoptată, proiectul prevede: "Ziua alegerilor este duminica. Alegerile au loc cu cel mult trei luni anterioare lunii în care ajunge la termen mandatul de președinte. Cu cel puțin 75 de zile înaintea zilei votării, Guvernul stabilește data alegerilor prin hotărâre.”

USR a cerut marți retrimiterea la Comisie a proiectului pentru că a fost dezbătut prea puțin, însă solicitarea a fost respinsă prin vot.

Alegerile prezidențiale ar fi trebuit să aibă loc în decembrie, pentru că al doilea mandat al președintelui Klaus Iohannis se termină pe 21 decembrie.

Coaliția PSD-PNL a stabilit săptămâna trecută datele la care vor avea loc cele două tururi ale alegerilor prezidențiale din 2024.

Primul tur de alegeri să aibă loc pe 15 septembrie, iar cel de-al doilea, pe 29 septembrie.

Este important de menționat că proiectul de lege nu a fost asumat în mod oficial de PSD și PNL, însă, cu ajutorul UDMR, parlamentarii Coaliției l-au trecut pe repede înainte prin procedurile parlamentare.