Senatul, în calitate de for decizional, a adoptat luni propunere legislativă pentru completarea Legii nr.223/2015 privind pensiile militare de stat. Săptămâna trecută, proiectul a trecut și de votul deputaților.

Proiectul a fost votat cu 91 de voturi "pentru", niciun vot "contra" și opt abțineri. Acum merge la promulgare la președintele țării.

Cuantumul pensiilor militare de stat se actualizează ori de cate ori se majorează solda de grad/salariul gradului profesional și/sau solda de funcție/salariul de funcție al militarilor, polițiștilor și funcționarilor publici cu statut special din sistemul administrației penitenciare, în procentajele stabilite la art. 29 și 30 și în funcție de vechimea valorificată prin ultima decizie de pensie, inclusiv prin excepție de la prevederile art. 60, astfel: potrivit gradului militar/profesional avut la data trecerii în rezervă/încetării raporturilor de serviciu și a mediei soldelor de funcție/salariilor de funcție și a drepturilor bănești, care fac parte din baza de calcul folosită pentru stabilirea pensiei militare de stat, conform legii, și valorificate în ultima decizie de pensie, ale căror drepturi au fost deschise înainte de intrarea în vigoare a prezentei legi.

A fost eliminată prevederea care spunea că, în functie de gradul militar/profesional deținut la data trecerii în rezervă/încetării raporturilor de serviciu si media soldelor de funcție/salariilor de funcție detinute în lunile consecutive de activitate care fac parte din baza de calcul folositä pentru stabilirea pensiei militare de stat, conform legii, pentru drepturile de pensie deschise în baza prezentei legi.

De asemenea, în cazul în care, în urma actualizării, rezultă o pensie mai mică decât cea aflată în plată, atunci se va menține suma în plată. Prevederile de mai sus nu se aplică pensionarilor militari care exercită funcția de membru al Guvernului, secretar de stat, subsecretar de stat sau funcții asimilate acestora, cât și celor care au calitatea de parlamentar, pe perioda exercitării acestor funcții. Acest amendament a fost ulterior eliminat de PNL.

Reamintim că săptămâna trecută, după votul din Camera Deputaților, PSD a transmis printr-un comunicat de presă că s-a opus „Amendamentului Ciucă” pe care PNL l-a depus la proiectul de lege pe care tot PNL l-a inițiat cu privire la actualizarea pensiilor militare. 

În termen de 30 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei legi, casa de pensii sectorială actualizează din oficiu toate pensiile militare de stat aflate în plată, în conformitate cu dispozițiile prevăzute la art. 591 din Legea nr. 223/2015 privind pensiile militare de stat, cu modificările și completările ulterioare, precum și cu cele aduse prin prezenta lege.

Fondurile necesare pentru plata pensiilor se suportă din bugetele aprobate instituțiilor din sistemul de apărare, ordine publică și securitate națională.

Anterior votului din Cameră, premierul Marcel Ciolacu a discutat cu militarii în rezervă care au organizat un miting în Piața Victoriei și le-a transmis că susține cu "fermitate” adoptarea rapidă în Parlament a proiectului prin care să fie eliminate inechitățile.

HotNews.ro scrie că înainte cu două zile de a se întâlni cu rezerviștii, Ciolacu a emis, la Guvern, observații semnificative la acest proiect, atât legate de impactul bugetar și problemele de aplicare, cât și de posibila neconstituționalitate. Cu aceste obiecții, Executivul a transmis documentul către Parlament.

Astfel, din punctul de vedere al Guvernului se vede că Executivul nu a susținut acest proiect de lege inițiat de mai mulți parlamentari PNL și a pasat decizia la Parlament.

O altă observație transmisă de Guvern este aceea că „actualizarea” pensiilor militare este de fapt „o recalculare” care necesită timp „pentru modificarea/completarea aplicației informatice, precum și pentru emiterea, verificarea, certificarea, vizarea și aprobarea a peste 86.000 de decizii, un proces care nu poate fi complet automatizat”.

În punctul de vedere, Executivul mai semnalează că „termenul de 90 de zile stabilit pentru „reactualizare” nu este un termen rezonabil care să poată fi respectat și să conducă la atingerea rolului și scopului modificărilor/completărilor în discuție.

Și mai grav, Guvernul atenționează asupra caracterului discriminatoriu al actualizării pensiei de serviciu, fapt care ar putea încălca prevederile Constituției.

În final, Executivul amintește că „orice modificare adusă actelor normative care au făcut obiectul unor jaloane din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) care au fost evaluate pozitiv de Comisia Europeană duce la încălcarea principiului ireversibilității reformelor, respectiv a art. 24 din Regulamentul (UE) 2021/241”.