Senatorul AUR de Sibiu Gheorghe Cătană l-a întrebat pe ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, dacă s-a luat în considerare varianta încărcării autoturismelor pe vagoane speciale, pentru a scoate din trafic zeci de autovehicule zilnic.

Astfel, pentru a nu-ți viața în pericol pe Valea Oltului, eventual pentru a scurta drumul, un senator de Sibiu propune CFR să introducă o rută Vâlcea – Sibiu în care să poată fi transportate autoturismele și șoferii care nu vor să traverseze defileul pe șosea. Ministrul Sorin Grindeanu l-a luat în serios, însă spune că ar fi fezabil doar un traseu mai lung, conform Turnul Sfatului.

Grindeanu susține în răspuns că varianta Sibiu – Râmnicu Vâlcea nu e fezabilă din cauza distanței scurte, timpul de încărcare și descărcare al autoturismelor fiind prea lung pentru o rută atât de scurtă.

”În cazul utilizării unor vagoane pentru transportul autoturismelor în trenurile de călători, autoturismele ar trebui prezentate la îmbarcare cu suficient timp înaintea orei de plecare a trenului, pentru a putea fi predate personalului operatorului feroviar și încărcarea în vagon (circa 30-60 minute), totodată asigurându-se și timpul pentru manevrarea vagonului și atașarea lui la tren (circa 15-20 de minute dacă se folosește o locomotivă pentru manevră, în funcție de aranjamentul liniilor stației). Având în vedere timpul de încărcare/descărcare al autoturismelor, un astfel de mod de transport ar fi lipsit de atractivitate pe distanțe scurte și medii. Astfel, transportul autoturismelor în vagoane atașate trenurilor de călătorii pe distanțe lungi, de exemplu Timișoara – Constanța va fi analizat în cadrul viitoarelor studii și strategii pentru dezvoltarea și îmbunătățirea serviciilor de transport feroviar din România”, se mai precizează în document.