Mai multe propuneri din cele trei proiecte de modificarea a Codului Penal, a Codului de Procedură Penală si Codului de Procedură Civilă riscă să slăbească foarte mult lupta anticorupție. Dragnea și Tăriceanu se numără printre beneficiari.

Pe site-ul comisiei parlamentare pentru legile justiției au fost postate miercuri trei proiecte de modificare a Codului Penal, a Codului de Procedură Penală si Codului de Procedură Civilă. Comisia condusă de fostul ministru al Justiției Florin Iordache se va reuni din nou joi, de la ora 11:00 pentru a relua discuțiile privind aceste modificări: 

  • termenul necesar pentru liberarea condiționată se reduce de la 2/3 din pedeapsă la jumătate.
  • se restrânge definiția funcționarului public în sensul legii penale.
  • sunt interzise comunicările publice, declarațiile publice și furnizarea de alte informații, direct sau indirect, provenind de la autorități publice sau orice alte persoane fizice sau juridice referitoare la faptele și persoanele ce fac obiectul unor proceduri în cursul urmăririi penale și al judecării cauzei în procedură de cameră preliminară: ”În cursul urmării penale sau al judecății organele de urmărire penală sau instanța de judecată pot comunica public date despre procedurile penale care se desfășoară doar atunci când datele furnizate justifică un interes public prevăzut de lege sau acest lucru este necesar în interesul descoperirii și aflării adevărului în cauză”.
  • autoritățile care fac declarații publice ce indică vinovăția unei persoane pentru care nu s-a pronunțat o decizie definitivă riscă pedepse cu închisoarea între șase luni și trei ani.
  • ”în cursul procesului penal este interzisă prezentarea publică a persoanelor suspectate de săvârșirea unor infracțiuni purtând cătușe sau alte mijloace de imobilizare sau afectate de alte modalități de natură a induce în percepția publică că acestea ar fi vinovate de săvârsirea unor infractiuni”.
  • suspectul sau inculpatul poate participa la efectuarea oricărui act de urmărire penală sau la orice audiere, la solicitarea acestuia. 
  • se introduce obligația ca o hotărâre definitivă să fie motivată în cel mult 30 de zile sau în cazuri excepționale în 60 de zile. 
  • motivarea trebuie semnată de toți judecătorii care au participat la ultimul termen de judecată la dezbateri, deliberări, pronunțarea sentinței. Dacă nu se întâmplă acest lucru,  se reia judecata ultimului termen într-o nouă componență a completului de judecată. 
  • o audiere nu poate dura mai mult de 6 ore pe zi.
  • convorbirile, comunicările sau conversațiile interceptate și înregistrate, care nu privesc fapta ce formează obiectul cercetării, care nu au legătură cu infracțiunea sau persoanele care fac obiectul cercetării ori care nu contribuie la identificarea ori localizarea persoanelor nu pot fi folosite sau atașate la dosarul de urmărire penală.
  • vor putea beneficia de reducerea la jumătate a pedepselor în propriile dosare doar cei care denunță în termen de șase luni de la comiterea faptei denunțate.
  • articolul privind infracțiunea de neglijență în serviciu se abrogă.