Mai mulți reprezentanți ai Ucrainei la Adunarea Parlamentară a Cooperării Economice la Marea Neagră au protestat, vineri, în timpul discursului șeful Dumei, Serghei Narîșkin. Acesta a susținut că scutul de la Deveselu nu e alegerea românilor.

Președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu le-a cerut acestora, în mai multe rânduri, să ia loc.

Serghei Narîșkin a venit la reuniune la invitația lui Tăriceanu, deși se află pe lista persoanelor supuse sancțiunilor UE.

Deputatul Mișcării Populare Eugen Tomac a scris, vineri, pe Facebook, că liderul Senatului ”rămâne un politician care n-are nimic în comun cu interesele României”.

”Este inadmisibil ca al doilea om în stat să dea dovadă de atâta slugărnicie. Să-l inviți pe șeful Dumei de Stat a Rusiei la București, în condițiile în care Narîșkin are interdicție în Uniunea Europeană, înseamnă fie că ești inconștient, fie că îți propui să sfidezi, cu bună știință, statul român și pe cetățenii ei”, a susținut Tomac.

El a mai precizat că a primit interdicție de a intra în Rusia pentru că a susținut întodeauna că Rusia, prin acțiunile sale, ”disprețuiește poporul român de pe ambele maluri ale Prutului”.

”Rusia ne-a amenințat în repetate rânduri în ultimii ani, tocmai pentru că nu-și dorește o Românie puternică și stabilă în regiune. Se pare că sunt însă și destui «oficiali» ai statului român dispuși să facă jocul Moscovei”, a acuzat Tomac.

Oficialul rus a spus că interdicția de a intra în Uniunea Europeană este "ca o acțiune a unui barbar" și că este contra principiilor democratice.

MAE a explicat că președintele Dumei de Stat, aflat pe lista cu oficiali ruși cu interdicție de acces în UE, a putut fi invitat la summit-ul APCEMN având în vedere obligația de drept internațional de a permite intrarea celor care, în temeiul unui acord multilateral, se bucură de privilegii și imunități.

Scutul: Alegerea clasei politice, nu a românilor

La București, Serghei Narîșkin, a declarat că Rusia nu are nimic împotriva scutului antirachetă de la Deveselu, dar crede că scutul este alegerea clasei politice din România, nu a românilor.

"Alegerea amplasării acelui scut antirachetă aici este o alegere a României și noi doar respectăm această alegere. Totuși, eu nu cred că aceasta este alegerea poporului român. În aceste condiții, noi, Federația Rusă, trebuie să facem toți pașii să asigurăm securitatea cetățenilor și a teritoriului nostru", a afirmat oficialul rus, potrivit Mediafax.

Narîșkin a mai spus că scutul antirachetă este o alegere a conducerii politice a României și că prin extinderea sistemului NATO se cheltuiesc foarte mulți bani din bugetele tuturor țărilor membre NATO, inclusiv de la contribuabilii români.