USR a depus o cerere către Biroul Permanent al Camerei Deputaților pentru ca ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, să vină în Parlament și să explice tăierea a 740 de milioane de euro din PNRR pentru noi spitale și dotări.

UPDATE

USR a anunțat marți că deputatul Stelian Ion a primit o amendă de 1.000 de lei pentru protestul spontan care a avut loc la Ministerul Sănătății și că acesta va contesta amenda, potrivit Agerpres.

"Oamenii ăștia cred că prin procese verbale de contravenție și amenzi o să reușească să ne oprească să mai spunem adevărul și să mai protestăm. Nu o să reușească! În mod abuziv se dau niște amenzi la niște manifestații absolut decente, pașnice, prin care nu facem altceva decât să ne exprimăm nemulțumirea față de modul abject în care acești oameni își bat joc de sănătatea noastră și de banii noștri. Ei cred că prin astfel de procese verbale și amenzi o să îi oprească pe oameni. Eu cred că și-au încurcat socotelile și cred că va veni reversul: oamenii vor fi din ce în ce mai nemulțumiți de atitudinea asta abuzivă, discreționară și de dispreț față de soarta noastră a tuturor", a spus Stelian Ion. 

+++

Parlamentari și membri USR au mers marți și la Ministerul Sănătății, pentru a cere demisia lui Alexandru Rafila și ca Guvernul PSD-PNL să nu renunțe la banii europeni pentru spitale.

„Este momentul să ne despărțim de ministrul Rafila. Ultima picătură a curs în momentul în care a venit și ne-a anunțat cu seninătate că a pierdut circa 700 de milioane de euro fonduri din PNRR care trebuiau să fie folosite pentru construirea a șase unități spitalicești în toată țara. Constanța, județ pe care eu îl reprezint în Parlament, se numără printre zonele afectate. Suntem cu toții nemulțumiți de incompetența acestui ministru, de faptul că ne minte cu nerușinare de când a depus jurământul”, declară Stelian Ion, deputat USR și fost ministru al Justiției.

„Domnul Rafila trebuia să plece de mult. A făcut praf planul de combatere a cancerului, a făcut praf mai multe legi votate în unanimitate de către Parlament. Mă refer la legea „Stop nosocomiale” și la legea asistenței medicale mobile, legi care ar putea salva vieți, dar pentru care nu avem norme. Domnul Rafila nu vine nici măcar pe la ședințele comisiilor parlamentare, este total absent. E preocupat de excursiile lui în alte țări și mai puțin de sănătatea românilor. Fiecare zi cu Rafila ministru este o zi în minus pentru sănătatea românilor”, precizează Tudor Pop, deputat USR și membru în Comisia pentru sănătate a Camerei Deputaților.

Ministrul Rafila îi minte pe români când invocă drept motiv pentru tăierea finanțării din PNRR „riscul ridicat” de nerealizare pentru mai multe spitale sau secții noi. Spitalul de Pediatrie din Constanța nu era în întârziere și putea fi realizat până în 2026. Similar, Spitalul de Pneumoftiziologie și Boli Infecțioase de la Brașov, clasat pe locul 7 din 49 de proiecte evaluate de Ministerul Sănătății, avea toate șansele să fie realizat în termen cu bani europeni, mai spune Uniunea.

USR acuză și că Marcel Ciolacu și Alexandru Rafila nu vor, însă, ca românii să aibă spitale moderne și bine dotate, construite cu bani europeni, iar motto-ul guvernării Ciolacu-Ciucă-Iohannis este "vorbe, nu fapte, incompetență și ticăloșie".