Digitalizarea administrației și a afacerilor reprezintă "provocările majore" ale României în percepția președintelui Klaus Iohannis.

Acesta este mesajul transmis de Klaus Iohannis miercuri, în deschiderea celei de-a XII-a ediții a GoTech World. Mesajul a fost prezentat de către Cosmin Marinescu, consilier prezidențial - Departamentul Politici Economice și Sociale.

"Tranziția către economia și societatea digitală reprezintă tranziția către o lume nouă, în care calitatea vieții și performanțele economice cresc odată cu accesul la noile tehnologii.Pentru România, din creșterea economică înregistrată în prima jumătate a acestui an, aproape un sfert reprezintă contribuția sectorului IT&C, iar soldul comercial extern cu servicii de profil indică un excedent de circa 3,5 miliarde de euro. Aceste rezultate pozitive, alături de asumarea unor inițiative ample, concrete, de accelerare a digitalizării, reflectă potențialul țării noastre de a-și ocupa locul cuvenit în această <lume nouă>", a spus președintele.

El a mai transmis că, prin Declarația europeană privind drepturile și principiile digitale pentru deceniul digital, adoptată la finalul anului trecut, ne-am angajat să realizăm, la nivelul Uniunii Europene, o transformare digitală incluzivă, echitabilă și durabilă, în care cetățenii să ocupe locul central.

"Eforturile și acțiunile statelor membre răspund acum acestor obiective comune privind competențele profesionale, afacerile, administrația și infrastructura de profil. România urmează modelul european de transformare digitală. Ne dorim ca fiecare român, oriunde s-ar afla în țară, să aibă acces facil și de calitate la internet, servicii digitale și telecomunicații. Este primul pas pe calea unei transformări digitale de succes și, totodată, piatra de temelie a acesteia", a mai notat președintele.

De asemenea, conectivitatea este domeniul în care țara noastră performează cel mai bine, consideră Klaus Iohannis, pentru că 96% dintre gospodăriile românești beneficiază de acces la rețele, iar eforturile în ceea ce privește conectivitatea 5G au fost vizibil accentuate în ultimul an, deopotrivă în mediul public și în cel privat.

"În contextul inițiativelor europene, România are o contribuție importantă, bine apreciată în domenii precum microelectronică, tehnologia comunicațiilor sau domeniul cuantic. Avem rezultate bune și în ceea ce privește competențele digitale specializate, inclusiv din perspectiva de gen, însă avem și decalaje destul de mari la capitolul competențe digitale de bază și angajarea absolvenților de profil în companiile din țară", a mai adăugat acesta.

Iohannis s-a declarat convins că putem accelera recuperarea acestor decalaje prin politici adecvate, alături de măsuri dedicate atragerii specialiștilor.

"Primi pași au fost deja făcuți, cu rezultate concrete tot mai vizibile, însă este nevoie de mai mult, atât în sectorul public, cât și în cel privat. În prezent, provocările majore ale României vizează digitalizarea administrației și a afacerilor, în special privind adoptarea tehnologiilor avansate precum serviciile de cloud computing, inteligența artificială sau big data", a explicat șeful țării.

Totodată, Iohannis a reamintit că beneficiem prin PNRR de 6 miliarde de euro pentru obiectivele aferente transformării digitale, la care se adaugă finanțări specifice prin diferite programe operaționale și comunitare, bazate pe alocări bugetare naționale și investiții private.

Spre finalul mesajului, Klaus Iohannis a notat că, dincolo de mijloace și resurse, avem nevoie de voință și acțiuni pragmatice.

"Altfel, rămânem în același paradox în care stăm bine la infrastructura digitală, în timp ce utilizarea efectivă a noilor tehnologii rămâne la un nivel redus. De aceea, rezultatele unor inițiative de succes, inclusiv în administrația locală, trebuie mai bine promovate și valorificate", a mai punctat președintele României.