Deputata PSD Lia Olguța Vasilescu a anunțat joi că au fost adunate peste 800.000 de semnături de la pensionari prin care aceștia cer majorarea pensiilor cu 40% de la 1 septembrie 2020.

Astfel, Olguța Vasilescu a anunțat "cea mai amplă operațiune de apărare a drepturilor pensionarilor din ultimii 30 de ani".

"În doar o lună și jumătate, împreună cu voluntari din toată țară, membrii organizației de pensionari ai PSD au reușit să strângă  803.640 de semnături pentru petiția care se referă la respectarea legii pensiilor", a anunțat Vasilescu în cadrul unei conferințe de presă la sediul central al PSD.

Cutiile cu semnături au fost așezate în curtea partidului, iar pe ele a fost scris mesajul "Majorați pensiile cu 40%".

Deputata a acuzat Guvernul Orban că în ședința de Guvern de vineri va discuta despre emiterea unei OUG care "să pună în pericol această majorare". Concret, Guvernul nu va majora pensiile cu 40% de la 1 septembrie, așa cum arată legea adoptată și promulgată deja de președinte.

Ea a mai precizat că, atâta timp cât PSD are majoritate, OUG privind majorarea pensiilor în forma dorită de Guvern va fi respinsă de Parlament.

Vasilescu le-a transmis liberalilor că, în guvernarea PSD, deși erau 26 de ministere, cheltuielile de bunuri și servicii erau de 44 de miliarde de lei, iar acum, cu 15 ministere, cheltuielile sunt de 51 de miliarde de lei.

"Iată doar de aici 7 miliarde care cred că ar putea să meargă către pensii, pentru că nu sunt atât de importante bunurile și serviciile achiziționate de ministere - mașini, telefoane, mobilier", a mai adăugat Olguța Vasilescu.

+++

La finalul lunii iunie, propunerea ministrului Finanțelor, Florin Cîțu, pentru creșterea pensiilor era de 10%, pentru a avea bani și pentru alocații, și pentru investiții.

Surse din cadrul Guvernului au declarat pentru EurActiv România că ministrul Finanțelor i-a propus premierului Orban o creștere de cel mult 15% a pensiilor.