PSD a depus la Curtea de Apel București o cerere în anulare împotriva prevederilor potrivit cărora numărul participanților la mitingurile de protest sau orice alte demonstrații în aer liber este restrâns la 100, respectiv 500 de persoane.

Motivul invocat de social-democrați este că această limitare este disproporționată față de măsurile instituite în cazul evenimentelor culturale, relatează Agerpres.

PSD a depus, luni, la CAB o cerere în anulare împotriva prevederilor din Hotărârile de Guvern nr. 730/2021 și nr. 795/2021 prin care numărul participanților la mitingurile de protest sau orice alte demonstrații în aer liber este restrâns la 100, respectiv 500 de persoane.

"În cererea PSD se menționează faptul că, 'dacă situația epidemiologică concretă permite relaxarea, organizarea și desfășurarea în aer liber a spectacolelor, concertelor, festivalurilor publice și private sau a altor evenimente culturale cu participarea a cel mult 75.000 de spectatori, cu purtarea măștii de protecție, este disproporționată limitarea organizării de mitinguri și demonstrații cu un număr de participanți de maximum 500 de persoane'. Astfel, printre măsurile necesare prevenirii și combaterii efectelor pandemiei de COVID-19, Guvernul României 'include și restricții destinate celor care i-ar contesta activitatea politică'", se arată într-un comunicat de presă, conform sursei citate.

Potrivit social-democraților, faptul că, spre deosebire de mitinguri și demonstrații, în cazul evenimentelor culturale participarea este condiționată de vaccinare sau test PCR, nu justifică restrângerea dreptului la întrunire, atât timp cât, conform informațiilor oficiale, nu există date științifice cu privire la transmiterea/netransmiterea virusului de către persoanele imunizate.

"Chiar pe site-ul oficial al Guvernului României - vaccinare-covid.gov.ro - se menționează că 'datele despre măsura în care o persoană vaccinată mai poate transmite virusul urmează a fi generate, colectate și analizate în perioada următoare'. În afară de argumentele de mai sus, în cererea în anulare depusă de PSD se face referire și la o serie de vicii de formă ale celor două hotărâri de guvern, cum ar fi lipsa unei evaluări de impact a măsurilor propuse, lipsa studiilor și analizelor științifice cu privire la efectele sociale și politice sau absența unei motivări detaliate care să respecte normele de tehnică legislativă", a transmis PSD.