Parlamentarii PSD au depus joi moțiunea de cenzură împotriva Guvernului Orban, intitulată "Guvernul ORBAN/PNL – privatizarea democrației românești".

Demersul PSD, susținut și de UDMR, vine ca urmare a deciziei Guvernului de a-și asuma răspunderea pentru alegerea primarilor în două tururi. Modificarea, dacă se va aplica, ar lăsa PSD fără aproape jumătate din primarii pe care îi are acum la nivel național. 

Textul moțiunii are opt pagini, iar în începutul acestuia social-democrații spun că pentru ei "viața oamenilor e sfântă", dar pentru Guvernul Orban "profitul privat este mai important decât viața oamenilor".

"Guvernul Orban trebuie demis de urgență nu doar pentru că această măsură de modificare a sistemului electoral în prag de alegeri încalcă standardele europene, dar – mai ales! – pentru că adoptarea acestor modificări se face în mod unilateral, fără consultare și dezbatere, prin angajarea răspunderii de către partidul aflat la putere", se mai arată în textul moțiunii.

Un alt reproș adus liberalilor este faptul că prin fiecare angajare de răspundere și OUG, Guvernul vrea să demonstreze tuturor că este "groparul democrației românești".

PSD mai arată că, din cele 3.183 de primării, 1.708 primari au câștigat alegerile din primul tur cu un scor de peste 50%, respectiv 53,66% din totalul primarilor au fost aleși din primul tur. În cel de-al doilea tur au fost alegeri în 1.475 de localități, iar în 1.049 dintre acestea a câștigat candidatul care s-a clasat pe primul loc și în primul tur de scrutin. În total, 2.757 de primari ar fi câștigat mandatul indiferent dacă alegerea primarilor ar fi fost într-un singur tur sau în două tururi (1.708 +1.049) = 86,61% din total.

Textul integral al moțiunii poate fi consultat AICI.