Social-democrații au depus marți o moțiune de cenzură, deși CCR a decis că moțiunea de cenzură depusă de USR PLUS și AUR poate să-și urmeze traseul procedural.

Președintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat la Parlament că au depus această moțiune de cenzură deoarece CCR a stabilit că există un conflict constituțional în cazul celei inițiate de USR PLUS și AUR.

”Sper că cei de la USR-PLUS și AUR sunt serioși și vor vota moțiunea PSD, cum și noi am zis că o vom vota dacă nu e conflict constituțional”, a spus Ciolacu, adăugând că alegerile anticipate reprezintă singura soluție de rezolvare a crizei politice.

Ciolacu a mai declarat că va propune Birourilor permanente reunite ca moțiunea de cenzură a PSD să fie dezbătută joi, iar votul să fie dat într-un plen comun convocat pentru ziua de luni.

Moțiunea de cenzură a PSD se numește ”STOP sărăciei, scumpirilor și penalilor! JOS GUVERNUL CÎȚU!”.

În moțiune, social-democrații reproșează că "guvernarea perdanților a sărăcit România", iar "fiecare român este mai sărac cu 560 de euro după măsurile care au distrus puterea de cumpărare".

O altă critică la adresa Guvernului Cîțu este pierderea controlului asupra creșterii prețurilor la energie și combustibil, faptul că datoria publică crește cu 1.700 de euro pe secundă, PNRR a fost refăcut în repetate rânduri, acumulând întârzieri majore sau că firmele românești au fost îngenuncheate.

Alte critici aduse de PSD sunt legate de agricultură, transporturi și pentru faptul că autoritățile locale au fost lăsate să ducă singure povara pandemiei COVID-19.

În finalul textului, social-democrații îi reproșează premierului Cîțu că este "penal", după ce a fost condamnat pentru conducere sub influența alcoolului în SUA și a executat și închisoare.

Curtea Constituțională a decis marți să admită sesizarea Guvernului privind moțiunea de cenzură, au declarat surse din cadrul Curții pentru EURACTIV România. Moțiunea merge însă mai departe.