Birourile permanente reunite ale celor două Camere ale Parlamentului au stabilit în ședința de luni calendarul învestirii Guvernului Orban. Propunerea PNL a fost respinsă, iar PSD și-a impus propriul calendar.

Astfel, marți 29 octombrie, și miercuri, 30 octombrie, vor avea loc audierile miniștrilor în Comisiile de specialitate, iar luni, 4 noiembrie, plenul reunit al Parlamentului va acorda votul final pentru Cabinet.

PNL a vrut ca votul asupra Guvernului să aibă loc miercuri, pe 30 octombrie, dar Birourile permanente reunite au respins solicitarea liberalilor.

"În momentul de față, formațiunile politice care susțin învestirea Guvernului dețin 225 de parlamentari. De asemenea, avem angajamente de vot din partea a cel puin 9 deputați și senatori și suntem în discuții cu cel puțin alți 20 de parlamentari", a declarat Ludovic Orban, la finalul ședinței BEX.

De asemenea, în cursul zilei de luni, PNL a semnat cu UDMR, PMP, USR, ALDE și minoritățile naționale Acordul de susținere a noului Executiv.

Cu două abțineri, ALDE a aprobat în forurile statutare acordul pe care urmează să îl semneze cu PNL.

”Ne vom întâlni astăzi la ora 18:00 pentru a semna acest acord, pe care l-am supus discuției și aprobării forurilor statutare. Votul a fost unul covârșitor, doar două abțineri, în rest toți colegii au votat pentru. Acest acord conține nu mai puțin de 12 puncte pe care le-am discutat și le-am negociat cu cei din PNL și care vizează o serie de chestiuni imporante care țin de mersul înainte al României, fie că discutăm de planul politic, fie că discutăm de elemente de economie sau de funcționarea instituțiilor”, a declarat luni Călin Popescu Tăriceanu.

Varujan Pambuccian a afirmat că grupul minorităților nu a impus condiții, dar a făcut o sugestie referitoare la funcția de secretar general al Guvernului, care ar trebui ridicat la rang de ministru: ”E o propunere rațională, ca secretarul general să aibă rang de ministru, nu vorbim de un minister în plus, Secretariatul general oricum există al Guvernului. Secretarul general al Guvernului oricum participă la ședințele de Guvern, e bine să aibă rang de ministru, fiindcă în felul acesta, plaja din care poate să aleagă domnul prim-ministru și PNL este una mai largă, adică poate să fie și din rândul membrilor Parlamentului”.