PSD a prezentat soluțiile pentru reducerea prețurilor la combustibili prin plafonare, respectiv introducerea unui preț maximal sau limitarea adaosului pe lanțul comercial, anunță social-democrații printr-un comunicat de presă.

Acest lucru nu a exclus colaborarea între toate partidele din Coaliție pentru identificarea soluției potrivite, mai spune PSD.

Partidul mai transmite că Ministerul Finanțelor a pus la dispoziția Ministerului Energiei toate datele necesare pentru o reglementare justă în acest domeniu, iar experții PSD sunt pregătiți să vină în sprijinul Ministerul Energiei pentru elaborarea actului normativ. 

"Precizăm totodată că, așa cum a subliniat chiar purtătorul de cuvânt al PNL, intervenția Guvernului în acest domeniu nu trebuie să se facă prin instrumente fiscale întrucât acestea sunt dificil de implementat și nu garantează reducerea prețurilor la consumatorul final. De altfel, se poate observa că soluțiile fiscale implementate în alte state europene, cum ar fi reducerea accizelor și a TVA în Germania, nu i-au determinat pe operatorii economici să scadă prețurile la pompă", se arată în sursa citată.

Ar fi deci o greșeală fundamentală ca Guvernul României să opteze pentru soluții care au eșuat deja în altă parte, mai explică PSD.

Din punct de vedere procedural însă, la fel cum s-a întâmplat și în cazul plafonării prețurilor la energie electrică și gaze naturale, proiectul de act normativ trebuie inițiat de Ministerul Energiei, care răspunde în mod direct de monitorizarea pieței și a stocurilor de carburanți, conchide PSD.

Biroul de presă al Guvernului a anunțat că premierul Nicolae Ciucă a avut o întâlnire cu miniștrii și secretarii de stat de la Ministerul Energiei și Ministerul Finanțelor, alături de conducerea ANAF și a Consiliului Concurenței, precum și alături de secretarul general al Guvernului, Marian Neacșu.