PSD, ALDE și UDMR, la un pas de a scăpa evazioniștii fiscali de închisoare
Un proiect inițiat de deputatul PSD Cătălin Rădulescu, care prevede pedepse mai blânde pentru persoanele acuzate de evaziune fiscală, a primit marți raport favorabil în Comisia juridică a Camerei Deputaților.
Deputații juriști au modificat art.10 din Legea nr.241/2005 pentru prevenirea și combaterea evaziunii fiscale, astfel: "În cazul săvârșirii unei infracțiuni de evaziune fiscală prevăzute la art. 8 și 9, dacă, în cursul urmăririi penale sau al judecății, până la primul termen de judecată, inculpatul va acoperi integral prejudiciul produs prin comiterea faptei, majorat cu 20% din baza de calcul, la care se adaugă dobânzile și penalitățile, se va dispune, o singură dată, renunțarea la urmărirea penală.
În cazul acelorași infracțiuni de evaziune fiscală, dacă, în cursul judecății până la terminarea cercetării judecătorești, inculpatul va acoperi integral prejudiciul produs prin comiterea faptei, majorat cu 20% din baza de calcul, la care se adaugă dobânzile și penalitățile, instanța va dispune, o singură dată, pedeapsa amenzii penale".
În forma actuală, articolul 10 din legea nr. 241/2005 spune: (1) În cazul săvârșirii unei infracțiuni de evaziune fiscală prevăzute de prezenta lege, dacă în cursul urmăririi penale sau al judecății, până la primul termen de judecată, învinuitul ori inculpatul acoperă integral prejudiciul cauzat, limitele pedepsei prevăzute de lege pentru fapta săvârșită se reduc la jumătate. Dacă prejudiciul cauzat și recuperat în aceleași condiții este de până la 100.000 euro, în echivalentul monedei naționale, se poate aplica pedeapsa cu amendă. Dacă prejudiciul cauzat și recuperat în aceleași condiții este de până la 50.000 euro, în echivalentul monedei naționale, se aplică o sancțiune administrativă, care se înregistrează în cazierul judiciar.
(2) Dispozițiile prevăzute la alin. (1) nu se aplică dacă făptuitorul a mai săvârșit o infracțiune prevăzută de prezenta lege într-un interval de 5 ani de la comiterea faptei pentru care a beneficiat de prevederile alin. (1).
Cătălin Rădulescu spune că, luând în considerare starea sistemului judiciar din țară și condițiile din detenție, în cazul evaziunii fiscale ar fi mai bine ca statul să se concentreze pe recuperarea prejudiciului.
"Având în vedere starea sistemului judiciar românesc în ceea ce privește condițiile de detenție și gradul de aglomerare, cât și numeroasele cauza în care România a fost condamnată de instanțele internaționale pentru aceste condiții, dar și faptul că, în cazul infracțiunilor de evaziune fiscală, cel mai important este recuperarea prejudiciului suferit de stat, inițiatorii propun o motivare a celor care comit astfel de fapte pentru a acoperi prejudiciul creat", scrie în expunerea de motive a proiectului.
Cum mai motivează deputatul Rădulescu propunerea
"Dacă inculpatul acoperă în totalitate prejudiciul șinu mai execută pedeapsa efectivă cu închisoare, statul va avea de câștigat de două ori: va recupera prejudiciul creat integral, într-un timp relativ scurt, și nu va mai efectua cheltuieli cu detenția condamnatului”, mai afirmă deputatul în expunerea de motive.
Proiectul de lege a fost adoptat la finalul lunii mai de către Senat, iar marți, Comisia juridică a Camerei Deputaților a dat raport favorabil proiectului, urmând ca acesta să intre la votul final din plenul Camerei.
Deputații PSD, ALDE, UDMR ai Comisiei juridice au votat pentru, în timp ce USR a votat împotrivă, iar PNL s-a abținut.
Comentarii