Lideri ai coaliției guvernamentale au aplaudat imediat și cu entuziasm intenția lui Tudorel Toader de a da o OUG prin care să șteargă o parte importantă a muncii judecătorilor și procurorilor din ultimii ani, totul spre beneficiul infractorilor.

"Chiar și cei care sunt vinovați au dreptul la un proces corect în care procedurile sunt respectate și legile sunt respectate. Nu mai vorbim de faptul că probabil sunt și oameni nevinovați care au avut de suferit din cauza aceasta. Dar, de principiu, într-o țară în care funcționează justiția corect, chiar și cel vinovat are dreptul la un proces corect", a declarat pentru Mediafax președintele ALDE, Călin Popescu-Tăriceanu.

Secretarul general adjunct al PSD, Codrin Ștefănescu, a declarat că Tudorel Toader are susținere totală din partea coaliției PSD-ALDE.

"Tudorel Toader este un profesionist desăvârșit...Este tobă de carte și Tudorel Toader mai știe un lucru foarte important - că trebuie readusă încrederea în justiția din România, după aproape 12 ani de abuzuri și de lucruri care s-au petrecut, unele absolut ticăloase. În același timp, Tudorel Toader sunt convins că încearcă din răsputeri să apere drepturile și libertățile cetățenilor și că va lua decizii întotdeauna în sensul acesta”, a spus Codrin Ștefănescu pentru News.ro.

Opoziția critică anunțul lui Toader

"Ministrul Justiției, Tudorel Toader, nu încetează să se așeze de partea infractorilor, în apărarea intereselor lui Liviu Dragnea și camarilei sale, în loc să se preocupe de o justiție egală, independentă și accesibilă pentru toți cetățenii. Declarația ministrului privind intenția de a emite o Ordonanță de Urgență referitoare la revizuirea unor condamnări definitive arată o dată în plus preocuparea exclusivă a actualului ministru al Justiției de a identifica tertipurile legale necesare pentru a servi interesele unor persoane certate cu legea", a declarat liderul PNL, Ludovic Orban, potrivit unui comunicat.

"Se încearcă eliminarea unor probe din dosarele existente, probe care, conform actualei legislații a statului român, nu au fost invalidate în niciun fel, sunt probe confirmate de instanțele de judecată, probe care au stat la baza deciziilor care au fost luate și se încearcă, deși nu există niciun temei juridic, crearea unui mecanism prin care dosarele să fie golite de conținut și persoane condamnate să fie albite artificial, în afara oricărui temei juridic de vreo natură”, a declarat pentru Agerpres președintele USR, Dan Barna.

Ce vrea Tudorel Toader

Ministrul Justiției a anunțat miercuri seara, la Antena 3, că va propune în Guvern adoptarea unei ordonanțe de urgență, care să dea posibilitatea celor care au fost condamnați "pe nedrept", în baza protocoalelor secrete sau a unor interceptări nelegale, să solicite unui judecător revizuirea sentinței.

Tudorel Toader a explicat că cineva care a fost condamnat definitiv, pe baza unui protocol sau interceptări nelegale, are șansa ca dosarul să fie văzut de un judecător pentru a spune dacă procesul său poate fi revizuit.

Puteți citi într-o analiză EurActiv.ro care sunt problemele de aplicare și semnele de întrebare ale acestei inițiative prin care Tudorel Toader vrea să-i ajute pe toți politicienii și funcționarii condamnați pentru corupție, și nu numai.