Lideri ai coaliţiei guvernamentale au aplaudat imediat şi cu entuziasm intenţia lui Tudorel Toader de a da o OUG prin care să şteargă o parte importantă a muncii judecătorilor şi procurorilor din ultimii ani, totul spre beneficiul infractorilor.

"Chiar şi cei care sunt vinovaţi au dreptul la un proces corect în care procedurile sunt respectate şi legile sunt respectate. Nu mai vorbim de faptul că probabil sunt şi oameni nevinovaţi care au avut de suferit din cauza aceasta. Dar, de principiu, într-o ţară în care funcţionează justiţia corect, chiar şi cel vinovat are dreptul la un proces corect", a declarat pentru Mediafax preşedintele ALDE, Călin Popescu-Tăriceanu.

Secretarul general adjunct al PSD, Codrin Ştefănescu, a declarat că Tudorel Toader are susţinere totală din partea coaliţiei PSD-ALDE.

"Tudorel Toader este un profesionist desăvârşit...Este tobă de carte şi Tudorel Toader mai ştie un lucru foarte important - că trebuie readusă încrederea în justiţia din România, după aproape 12 ani de abuzuri şi de lucruri care s-au petrecut, unele absolut ticăloase. În acelaşi timp, Tudorel Toader sunt convins că încearcă din răsputeri să apere drepturile şi libertăţile cetăţenilor şi că va lua decizii întotdeauna în sensul acesta”, a spus Codrin Ştefănescu pentru News.ro.

Opoziţia critică anunţul lui Toader

"Ministrul Justiției, Tudorel Toader, nu încetează să se așeze de partea infractorilor, în apărarea intereselor lui Liviu Dragnea și camarilei sale, în loc să se preocupe de o justiție egală, independentă și accesibilă pentru toți cetățenii. Declarația ministrului privind intenția de a emite o Ordonanță de Urgență referitoare la revizuirea unor condamnări definitive arată o dată în plus preocuparea exclusivă a actualului ministru al Justiției de a identifica tertipurile legale necesare pentru a servi interesele unor persoane certate cu legea", a declarat liderul PNL, Ludovic Orban, potrivit unui comunicat.

"Se încearcă eliminarea unor probe din dosarele existente, probe care, conform actualei legislaţii a statului român, nu au fost invalidate în niciun fel, sunt probe confirmate de instanţele de judecată, probe care au stat la baza deciziilor care au fost luate şi se încearcă, deşi nu există niciun temei juridic, crearea unui mecanism prin care dosarele să fie golite de conţinut şi persoane condamnate să fie albite artificial, în afara oricărui temei juridic de vreo natură”, a declarat pentru Agerpres preşedintele USR, Dan Barna.

Ce vrea Tudorel Toader

Ministrul Justiţiei a anunţat miercuri seara, la Antena 3, că va propune în Guvern adoptarea unei ordonanţe de urgenţă, care să dea posibilitatea celor care au fost condamnaţi "pe nedrept", în baza protocoalelor secrete sau a unor interceptări nelegale, să solicite unui judecător revizuirea sentinţei.

Tudorel Toader a explicat că cineva care a fost condamnat definitiv, pe baza unui protocol sau interceptări nelegale, are şansa ca dosarul să fie văzut de un judecător pentru a spune dacă procesul său poate fi revizuit.

Puteţi citi într-o analiză EurActiv.ro care sunt problemele de aplicare și semnele de întrebare ale acestei iniţiative prin care Tudorel Toader vrea să-i ajute pe toţi politicienii şi funcţionarii condamnaţi pentru corupţie, şi nu numai.