Eurodeputatul PSD Gabriela Zoană spune că Laura Codruța Kovesi nu poate fi numită procuror șef european pentru că „este cercetat penal în 19 dosare, iar vicierea desemnării ar declanșa un scandal la nivel european.

„Graba celor care vor să o impună pe Kovesi ca procuror șef european până la alegerile parlamentare din luna mai ascunde interese obscure, care se doresc a fi atinse prin încălcarea oricăror reguli statutare, profesionale și morale. Din acest punct de vedere, mă simt datoare să amintesc tuturor, inclusiv susținătorilor d-nei Kovesi, faptul că, o procedură viciată de desemnare a procurorului șef european, va declanșa un scandal la nivel european, mai ales în contextul în care unul dintre candidați nu întrunește condițiile profesionale cerute de regulament.

În aceste condiții, ceea ce riscă România, în cazul numirii acesteia în funcția de procuror șef european, este o imagine negativă pe termen lung, cu atât mai mult cu cât candidatul român este cercetat penal în 19 dosare”, a transmis deputatul PSD Gabriela Zoană, conform unui comunicat de presă remis MEDIAFAX.

Aceasta a explicat că faptul că Kovesi este cercetată penal va afecta imaginea Uniunii Europene și că aceasta este cercetată penal pentru fapte ce ar fi trebuit să o califice pentru postul de procuror șef european.

„De ce nu poate să fie numită Koveși procuror șef european. Un procuror șef european cercetat penal pentru fapte comise în țara sa pentru încălcarea atribuțiilor care ar fi trebuit să îl califice pentru acea poziție, va reprezenta o lovitură de imagine și pentru Uniunea Europeană în general și va genera o creștere a euroscepticismului în țările europene. Din acest motiv, am considerat de la început o greșeală numirea procurorului șef pe criterii politice. Liderii europeni ne demonstrează încă o dată că ce este permis în Europa este interzis în România, ceea ce mă obligă să condamn din nou dublul limbaj folosit la cel mai înalt nivel european", a explicat aceasta.

Conform acesteia, se dorește impunerea Laurei Codruța Kovesi, „dincolo de procedurile instituționale”.

„Întrucât am sesizat la nivelul Parlamentului European grave vicii de procedură în ceea ce privește votul candidaților pentru șefia Parchetului European, vot exprimat în cele două comisii, LIBE și CONT, vicii pe care le-am semnalat anterior atât în presa din România, cât și în cadrul Parlamentului European, realizăm că ne aflăm în fața unei tentative de impunere dincolo de procedurile instituționale a unui anumit candidat, pe considerente care ne scapă în acest moment”, a mai adăugat aceasta.

Președintele Parlamentului European, Antonio Tajani, a transmis, vineri, Consiliului UE că Laura Codruța Kovesi este candidatul susținut de PE pentru postul de procuror-șef european, potrivit unei scrisori adresate lui George Ciamba și postate pe Twitter.