Parlamentul a aprobat o lege inițiată de PSD care blochează vânzarea de acțiuni ale statului timp de doi ani de zile. Motivul oficial: efectele negative în plan economic ale crizei de coronavirus.

Dar legea va bloca operațiuni precum privatizarea Hidroelectrica, discutată de ani de zile, dar blocată inclusiv de două procese de insolvență, dar și listări de companii de stat promise, de asemenea, de mult timp. 

Proiectul de lege, adoptat miercuri de Camera Deputaților și trimis spre promulgare către președintele Klaus Iohannis, prevede interzicerea, pentru o perioadă de doi ani, a înstrăinării participațiilor statului la companiile și societățile naționale, la bănci, precum și la orice altă societate la care statul are calitatea de acționar, indiferent de cota de participație deținută.

O altă prevedere din lege propune suspendarea, pentru o perioadă de doi ani, o oricărei operațiuni privind înstrăinarea participațiilor statului la companiile și societățile naționale, precum și la societățile la care statul are calitatea de acționar, începute anterior intrării în vigoare a legii.

De fapt, indiferent de efectele crizei economice asupra valorii companiilor respective, obiectivul PSD este menținerea unor companii în portofoliul statului pentru totdeauna.

„PSD nu va permite niciodată ca ultimele perle ale economiei românești - CEC, Hidroelectrica sau Nuclearelectrica să fie vândute străinilor”, a spus săptămâna trecută Marcel Ciolacu, președintele interimar al social-democraților.

PNL intenționează să conteste legea la Curtea Constituțională, având în vedere că punctul de vedere al Guvernului asupra proiectului a fost negativ.

Proiectul de lege a trecut pe repede înainte, fără dezbatere. A fost înregistrat în Senat pe 30 martie, iar pe 19 mai era deja aprobată, fără a fi dezbătut. A fost trimisă în procedură de urgență la Camera Deputaților, termenul pentru depunerea raportului fiind 9 iunie 2020. Toți inițiatorii sunt senatori PSD, printre care Șerban Nicolae, Carmen Dan, Titus Corlățean, amintește HotNews.