Liviu Dragnea, președintele PSD, a cerut Guvernului amânarea mai multor măsuri fiscale, cum ar fi reducerea TVA, a accizelor sau eliminarea „taxei de stâlp”, dar Dacian Cioloș spune că acest Guvern nu se va atinge de Codul Fiscal.

Liviu Dragnea și Dacian Cioloș au avut o convorbire telefonică pentru a discuta situația bugetară și programul de guvernare al PSD, partidul care a câștigat alegerile de duminică.

Marți seară, Cioloș a scris pe Facebook că a constatat că discuția a produs „ceva tulburare”, așa că a venit cu două precizări:

„În cadrul discuției nu am spus că sunt de acord cu propunerea de prorogare pentru un an a unor prevederi din Codul Fiscal. Am zis că o voi analiza, dar că trebuie avute în vedere mai multe aspecte atât legale cât și de oportunitate”, a scris premierul.

Cioloș a adăugat că analiza este limpede.

„Acest Guvern nu se va atinge de Codul Fiscal. Cum este firesc, orice decizie de această amploare poate să fie luată, dacă se va considera necesar, doar de către viitorul guvern, legitimat de o majoritate în Parlament și de rezultatele alegerilor de duminică”.

Anterior, șeful PSD Liviu Dragnea declarase că i-a cerut premierului amânarea unor prevederi incluse în Codul Fiscal. 

„Sigur, i-am spus domnului Prim Ministru că noi vom aplica strict Programul de Guvernare prezentat în timpul campaniei electorale și în acest sens i-am solicitat să analizeze posibilitatea prorogării pentru un an a unor prevederi din Codul Fiscal”, a declarat Liviu Dragnea într-un interviu pentru stiripesurse.ro, potrivit HotNews.

Deși inițial purtătorul de cuvânt al Guvernului anunțase că Dacian Cioloș luase și el în calcul amânările din dorința de „stabilitate și predictibilitate fiscală”, ulterior Executivul a revenit și a comunicat că premierul nu i-a spus lui Dragnea că acceptă propunerile acestuia, ci că „ia notă și analizează”.

„În cadrul discuției telefonice cu domnul Liviu Dragnea, premierul Dacian Cioloș nu a confirmat că acceptă propunerile de prorogare pentru un an a unor prevederi din Codul Fiscal. Prim-Ministrul a precizat că ia notă și analizează această propunere, dar trebuie avute în vedere mai multe aspecte legale și de oportunitate ale deciziei”, a precizat Guvernul.

În plus, Cioloș se așteaptă ca Partidul Social Democrat să își respecte promisiunile și programul de guvernare prezentat cetățenilor înainte de alegerile parlamentare din 11 decembrie, asumându-și totodată responsabilitatea politicii fiscale și legislația adoptată deja în Parlament.

De ce vrea PSD amânarea

PSD are în program reducerea TVA la 18% de la 1 ianuarie 2018, dar vrea să păstreze actuala cotă de 20% în 2017 deoarece consideră că reducerea cu doar un  punct procentual a TVA „nu va aduce un avantaj nici companiilor dar nici consumatorilor”, a spus șeful PSD.

Potrivit Codului Fiscal promovat de guvernul PSD și adoptat anul trecut, rata generală a TVA a scăzut de la 24% la 20% în 1 ianuarie 2016, urmând să scadă la 19% de la 1 ianuarie 2017.

„De asemenea, în ceea ce privește reducerea accizei la carburanți constatăm că deși prețul petrolului la nivel mondial este la minime istorice, în România prețul la pompă este cel mai mare din UE și aici vorbim de prețul fără taxe, ceea ce mi se pare foarte greu de explicat. Asta ne face să credem că o reducere a accizei fără o discuție serioasă cu Consiliul Concurenței riscă să nu ducă la o reducere a prețului pentru consumatorul final”, a mai spus Dragnea.

Liderul PSD a spus că noul Guvern va rezolva această situație împreună cu Consiliul Concurenței și va reduce accizele cu 6% de la 1 ianuarie 2018 conform Programului de Guvernare.

Prima reacție a Guvernului

Dacian Cioloș lua în calcul aceste măsuri înainte de discuția telefonică pe care a avut-o cu Liviu Dragnea, a declarat marți pentru HotNews.ro, purtătorul de cuvânt al Guvernului, Liviu Iolu.

„Cioloș ia în calcul prorogările” deoarece „acest guvern își dorește stabilitate și predictibilitate fiscală” și „va face totul ca acest deziderat să ramână în picioare”, a spus Iolu, precizândcă discuția premierului cu șeful PSD a avut loc la inițiativa lui Liviu Dragnea.

Totuși, ministrul muncii Dragoș Pâslaru a spus, într-o postare pe Facebook, că PSD trebuie să-și asume singur amânarea măsurilor de relaxare fiscală, pe care tot social-democrații le-au promovat anul trecut.

„Incredibil, dar adevărat - PSD începe abia acum sa se gândească cum să pună în practică promisiunile electorale - aflăm că de fapt vor să modifice Codul Fiscal și să nu mai scadă taxele așa cum ei înșiși au decis în urmă cu un an. Unde scria asta în Programul lor de guvernare? Cum rămâne cu minciuna prin omisiune? Cum rămâne cu siguranța de până acum că erau bani pentru toate promisiunile? Pentru așa ceva trebuie să își asume singuri prorogarea! Să înțeleagă lumea cum e cu gardul și leopardul!", a scris ministrul.

Atac la multinaționale

Un alt punct al discuției dintre Cioloș și Dragnea a fost legat de taxa pe construcții speciale. Potrivit lui Dragnea, aceasta „va trebui eliminată atunci când marile companii din România vor înțelege că profiturile obținute în România trebuie plătite aici”.

Reducerea TVA, a accizelor și eliminarea taxei pe stâlp ar avea un impact bugetar de 6,5 miliarde de lei, potrivit Profit.ro.

„De asemenea, introducerea plafonării CASS nu mai corespunde cu Programul nostru de Guvernare unde vizăm o reducere și o comasare a contribuțiilor pentru toată populația și mediul de afaceri începând cu 1 ianuarie 2018”, a mai spus șeful PSD.

Noul Cod Fiscal prevedea, începând cu 2017, ca baza de calcul a contribuției de asigurări sociale de sănătate (CASS) să fie plafonată la cinci salarii medii pe economie, potrivit avocatnet.ro.

Dragnea i-a solicitat lui Cioloș să încerce să facă o parte din cheltuielile de anul viitor în acest an. „Vorbim de plata arieratelor, subvenții agricole sau chiar contribuția României la bugetul Uniunii Europene. Am solicitat lucrul acesta deoarece este clar că în acest an spațiul fiscal rămas este mult peste țintele stabilite la început de an”.

Pe de altă parte, președintele PSD a anunțat că noul guvern va aproba nivelul salariului minim de anul viitor, menținând prevederea din programul de guvernare al partidului, respectiv nivelul de 1.450 lei.

În finalul interviului publicat de stiripesurse.ro, Dragnea remarcă „atitudinea pozitivă și responsabilă a Premierului Dacian Cioloș”, care „s-a gândit în primul rând la stabilitatea economică a țării pentru 2017 preferând spre deosebire de alții calea dialogului și nu aceea a unui conflict inutil”.