PSD cere premierului Florin Cîțu să dea explicații despre rectificarea bugetară, după ce Consiliul Fiscal a atras atenția asupra derapajului major în ceea ce privește sumele cheltuite de la buget.

Proiectul de rectificare bugetară propus de guvern slăbește consolidarea bugetară așa cum era anunțată pentru anul 2021, se arată în opinia Consiliului Fiscal publicată în această săptămână.

Instituția a atras atenția că rectificarea bugetară este singulară în istoria rectificărilor din 2010 până în prezent prin magnitudinea rectificării pozitive a veniturilor și cheltuielilor bugetare. Dar bugetul din 2021 vine după cel din 2020, care a fost puternic afectat de efectele pandemiei.

De altfel, Consiliul Fiscal apreciază că prognoza actualizată a veniturilor bugetare este plauzibilă, mai puțin sumele provenind din închirierea benzilor de frecvență 5G, asupra cărora consideră că există riscuri relevante ca aceste venituri să nu se realizeze, dat fiind că licitațiile nici nu au început.

„Revizuirea de amploare a veniturilor bugetare (creștere de 17,6 miliarde lei) din proiectul de rectificare are două surse principale: încorporarea recuperării impozitelor amânate la plată de către companii în prognoza de venituri (neluate în considerare inițial ca urmare a unei abordări conservatoare a MFP) și revizuirea favorabilă a cadrului macroeconomic - creștere economică prognozată de 7% față de prognoza inițială de 4,3%”, se arată în Opinia Consiliului Fiscal cu privire la proiectul primei rectificări a bugetului general consolidat pe anul 2021.

Instituția avertizează însă că o parte dintre veniturile ce vor fi încasate în acest an au caracter temporar (one-off) - cele 10 miliarde de lei recuperate din impozitele aferente anului anterior amânate la plată de companii - în timp ce cheltuielile bugetare majorate pot avea efecte pe termen lung.

„Pe partea de cheltuieli bugetare, are loc o majorare de proporții (+21,4 miliarde lei) comparativ cu parametrii aprobați prin proiectul de buget, cauzele principale fiind suplimentările cheltuielilor de capital, alte transferuri, bunuri și servicii, cheltuieli de personal și asistență socială. Se manifestă astfel un derapaj major pe partea de cheltuieli bugetare, având drept explicații principale incapacitatea de a ține sub control cheltuielile, o sub-bugetare în construcția bugetară inițială și creșteri de prețuri peste așteptări la bunurile și serviciile achiziționate de stat", spune Consiliul Fiscal.

Social-democrații au preluat comentariile Consiliului Fiscal și cer explicații premierului, susținând că experții confirmă „avertismentele” PSD că România se află într-un „profund” dezechilibru economic, ca urmare a politicilor guvernelor conduse de Ludovic Orban și Florin Cîțu.

„E rău și va fi și mai rău cu acest Guvern! O spune evaluarea neutră a Consiliului Fiscal care arată textual că actualul proiect de rectificare bugetară «slăbește consolidarea bugetară așa cum era anunțată pentru anul 2021, manifestă un derapaj major pe partea de cheltuieli bugetare, arată incapacitatea Guvernului de a ține sub control creșterile de prețuri peste așteptări la bunuri și servicii achiziționate de stat și comportă riscuri considerabile, ce se pot materializa prin evoluții economice defavorabile viitoare, la nivel intern și internațional»”, se arată într-un comunicat al PSD transmis vineri.

De-a lungul anilor, Consiliul Fiscal a avut opinii chiar mai critice la adresa propunerilor bugetare ale guvernelor PSD. 

„Veniturile în scădere acută, creșterea masivă a cheltuielilor, adâncirea gravă a tuturor deficitelor și sarabanda de împrumuturi la costuri enorme, de miliarde de euro anual, riscă să compromită pe termen lung orice șansă de redresare și echilibrare, dacă actualele tendințe continuă”, susține PSD.

Social-democrații consideră că singura ieșire din „cercul vicios al nenorocirii prognozate” este schimbarea „catastrofalului Guvern Cîțu”.

„Aceasta este prioritatea politică imediată a PSD, pe care o va definitiva la nivelul conducerii partidului și al grupurilor parlamentare, la finalul acestei săptămâni, în contextul deja anunțatei intenții de depunere a unei moțiuni de cenzură, imediat după începerea sesiunii parlamentare”, se mai arată în comunicatul PSD.

Guvernul Cîțu angajează cheltuieli bugetare iresponsabile (+21,4 miliarde de lei), peste sumele prevăzute în buget, în condițiile anticipării unor venituri supraestimate și insuficiente (+17,6 miliarde de lei). Este grav că venituri temporare, precum recuperarea taxelor și impozitelor amânate din cauza pandemiei, ajung să finanțeze cheltuieli bugetare permanente! România va continua să fie îngropată în împrumuturi, nu pentru investiții, ci pentru plăți curente", susțin social-democrații.