PSD solicită instituțiilor statului să investigheze de urgență informațiile ”de o gravitate excepțională” privind finanțarea externă a protestelor de stradă și premeditarea acțiunilor violente de la protestul Diasporei din 10 august.

UPDATE Secretarul de stat în MAI Gheorghe Nucu, audiat marți la Parchetul General, susține că „nu există informații potrivit cărora protestul ar fi fost finanțat din străinătate”.

Gheorghe Nucu a fost audiat în calitate de martor în dosarul violențelor din Piața Victoriei din 10 august.

„Din punctul meu de vedere, dacă au fost cazuri izolate sau mai puțin izolate, vor trebui să răspundă. Încă o dată, cei care au greșit vor plăti”, a mai spus secretarul de stat Gheorghe Nucu.

***** Textul inițial

„PSD cere instituțiilor statului să investigheze de urgență informațiile de o gravitate excepțională care au apărut în spațiul public cu privire la finanțarea externă a protestelor de stradă și premeditarea acțiunilor violente de la mitingul din 10 august. Cetățenii României, mai ales participanții de bună credință la aceste manifestații, au dreptul să știe întreg adevărul din spatele acestor mișcări de stradă, cine sunt autorii manipulărilor și intoxicărilor publice, cine a plătit și cu scop real s-a urmărit provocarea unei reacții emoționale împotriva instituțiilor statului român și a ordinii constituționale”, se arată într-un comunicat de presă.

PSD consideră că informațiile apărute în presă cu privire la mitingul din 10 august ”conțin indicii temeinice cu privire la acțiuni subversive menite să vulnerabilizeze siguranța națională și autoritatea statului român”.

În realitate e vorba de un material publicat pe Luju.ro. Site-ul citează un membru #rezist anonim care "rupe tăcerea și dezvăluie tacticile prin care s-au deturnat protestele democratice, în scopul dărâmării Guvernului și majorității parlamentare, prin lovitură de stat".

Fără a aduce probe, Luju.ro scrie că "bandele #rezist sunt finanțate din străinătate cu sute de mii de euro".

”Astfel de chestiuni nu pot rămâne neinvestigate de organele de anchetă. Nu este o dispută de ordin politic ci un risc major care vizează România. În egală măsură PSD apreciază că se impune realizarea unui cadru legal care să asigure transparența totală a surselor de finanțare și a intereselor celor care inițiază, întrețin și amplifică proteste de stradă în România”, se mai arată în comunicatul PSD.

Așa-zisele dezvăluiri din Luju.ro au fost anunțate chiar de liderul social-democrat Liviu Dragnea.

El a susținut duminică seară, la Antena 3, că a auzit de la cineva că săptămâna viitoare vor apărea informații despre finanțarea din exterior a protestului Diasporei din 10 august.

Potrivit unor surse oficiale citate de Ziare.com, procurorii DIICOT evaluează dacă vor deschide sau nu un dosar după declarațiile lui Dragnea.