Purtătorul de cuvânt al PSD, Lucian Romașcanu, a comentat marți ideea unei Coaliții de guvernare PSD-PNL-USR-UDMR. La scurt timp, PNL a venit cu un punct de vedere.

UPDATE

Marcel Ciolacu a scris marți pe Facebook că a avut o întâlnire cu Elena Lasconi, cu care a discutat despre o majoritate parlamentară pro-europeană și despre soluțiile pentru a putea realiza o guvernare care ”să susțină aceleași valori”.

Liderul PSD a precizat că se va întâlni și cu liderii celorlalte formațiuni politice care au anunțat deja că doresc să facă parte dintr-o formulă de guvernare care să continue dezvoltarea României folosind bani europeni: ”Este esențial să păstrăm direcția actuală a României: alături de Uniunea Europeană, NATO și în spațiul Schengen”.

”I-am spus doamnei Lasconi ceea ce le voi spune tuturor liderilor politici cu care urmează să discut și anume că voi căuta să aplic mesajul transmis de români în alegeri: drumul european al țării noastre trebuie să continue doar apărând mult mai hotărât valorile tradiționale, identitatea națională și credința acestui neam”.

++++

Președintele interimar al PNL, Ilie Bolojan, a declarat că "sunt aspecte diferite partea de majorități parlamentare și de Guvern".

"O relație de colaborare civilizată între orice Guvern și orice președinte este de bun augur, pentru că asigură o direcție bună pentru țară. Noi considerăm că, în fața vremurilor dificile care vin, o majoritate, cu cât este mai consolidată și nu este la limita a 50%, cu atâta funcționează mult mai bine. Cu cât sunt mai multe partide într-o Coaliție, cu atât negocierile pot să fie mai dificile, dar cred că va fi și un exercițiu pentru partidele care se pretind responsabile să coabiteze, să se respecte", a spus Bolojan.

Despre cele spuse de PSD privind "pericolul" unei majorități cu toate forțele pro-UE, Bolojan nu a dat niciun răspuns.

+++

"Eu vă spun principial politic, a face un Guvern de o asemenea dimensiune sau cu o asemenea componență, ar însemna ca opoziția să rămână integral în mâna celor din blocul, să-i spunem suveranist, iar acest lucru nu este sănătos deloc pentru democrație. Probabil că cineva va trebui să-și asume, dintre partidele pro-UE, rolul de partid de opoziție", a spus Romașcanu.

Întrebat dacă și-ar asuma PSD acest rol, el a replicat că fără social-democrați "e foarte greu să se construiască un Guvern, având în vedere ponderea din Parlament", însă "toate scenariile sunt pe masă".

El a anunțat și că Marcel Ciolacu și Elena Lasconi se întâlnesc pentru negocieri.