Biroul permanent al PSD s-a reunit luni pentru a discuta situația vicepremierului Sevil Shhaideh și a ministrului Rovana Plumb, acuzate de DNA de ilegalități în legătură cu acordarea unei bucăți din Dunăre pentru a ajunge la firma Tel Drum.

update 15:15 Liviu Dragnea a negat că se vrea schimbarea lui Tudorel Toader de la Ministerul Justiției, dar a spus că vrea două lucruri de la el.

"Ceea ce s-a discutat, și lucru cu care eu sunt de acord, ministrul Justiției trebuie facă două lucruri: să prezinte un calendar pentru legile justiției trebuie să aibă o poziție publică față de nenumăratele întâmplări din ultima perioadă, generate de sesizări și stenograme", a spus Dragnea.

Liderul PSD a explicat, a finalul ședinței BPN că Shhaideh și Plumb au prezentat, pe scurt, o informare succintă despre cele două acte normative și că, apoi, fără niciun fel de excepție, toți colegii săi, dar și Călin Popescu-Tăriceanu le-au cerut ferm celor doi miniștri să nu demisioneze.


update 14:50 Sevil Shhaideh și Rovana Plumb au afirmat, la finalul ședinței Biroului Permanent că nu se consideră vinovate și că nu văd niciun motiv pentru care ar trebui să își dea demisia.

"Am prezentat situația, în acest moment decizia este de susținere. Sub nicio formă (nu s-a gândit să-și dea demisia - n.r)", a afirmat Shhaideh, care a subliniat că "bineînțeles" că are probe să se apere în acest dosar.

"Vreau să vă spun că nu sunt vinovată, întotdeauna am respectat legea și întotdeauna o voi respecta. Întotdeauna am acționat cu bună credință (...) În ceea ce privește demisia, nu consider că trebuie să demisionez, nu am făcut nimic greșit, am respectat legea (...) În mod cert sunt nevinovată. Niciodată nu am lucrat și nu voi lucra sub presiune și nimeni nu mi-a cerut niciodată nimic", a precizat și Rovana Plumb, care a refuzat, însă, să răspundă dacă le va cere colegilor deputați să voteze împotriva cererii pentru începerea urmărirea sale penale.

update 14:45 Sevil Shhaideh este "un om muncitor care știe ce are de făcut cu programul de dezvoltare", a subliniat președintele executiv al PSD, Nicolae Bădălău. 

update 14:25 Președintele Senatului Călin Popescu Tăriceanu a afirmat că a fost prezent la ședința Biroului Permanent al PSD pentru a-și exprima solidaritatea.

"Am dorit să le spun punctul meu de vedere, să îmi exprim solidaritatea și să le împărtășesc din propria experiență de prim-ministru. (...) Nu au niciun fel de motiv să își dea demisia, nu au încălcat niciun fel de prevedere legală", consideră Tăriceanu.

Liderul PNL Ludovic Orban a cerut demisia celor trei miniștri implicați în dosarul Belina: Sevil Shhaideh, Rovana Plumb și Viorel Ilie. Dacă nu și-o vor da, Orban vrea ca aceștia să fie demiși.

update 14:20 PSD a decis în ședința Biroului Permanent să le susțină pe Sevil Shhaideh și pe Rovana Plumb.

"Concluzia a fost una foarte clară, aceea că au respectat întocmai prevederile legii în vigoare și că se consideră nevinovate. Decizia finală a fost de sprijin total și le-am solicitat să nu demisioneze din funcție. Vor fi susținute de toți membri din partid", a afirmat liderul deputaților PSD Ioan Muntean.

update 13:40 Deputatul UDMR Attila Korodi este de părere că reacţiile PSD şi ALDE în dosarul Belina sunt foarte agresive și spune că, deși ar trebui să dea aviz pozitiv pentru începerea urmării penale a Rovanei Plumb, așa cum a făcut-o și până acum, partidul său este foarte rezervat în acest caz pentru că deocamdată există foarte puține informații.

„Suntem rezervaţi şi sunt rezervat în a-mi exprima poziţii sau puncte de vedere foarte ferme, pentru că chiar dacă mass-media a fost inundată de informaţii, încă nu putem trage anumite concluzii şi eu cred că nici n-ar fi util. Dacă sunt elemente care subliniază şi întăresc poziţia procurorilor, atunci procedura trebuie să confirme lucrul acesta. Dacă nu, nu. Oricum, această acţiune de amploare vine într-un context foarte nefast, pentru că vine în momentul în care în zona publică apar foarte multe comentarii, foarte multe stenograme, care arată că sistemul judiciar în sine nu este solid la ora actuală. Şi din cauza aceasta, să ne exprimăm poziţii, suntem mai degrabă rezervaţi în a exprima”, a afirmat Korodi pentru RFI.

„Reacţiile PSD şi ALDE sunt foarte agresive, adică foarte tari. Nu putem să excludem că vorbim despre doi membri ai Guvernului, care au responsabilităţi foarte importante în contextul actual. Din cauza aceasta, într-o oarecare măsură, trebuie să înţelegem şi nervozitatea, dar mai mult nu pot să comentez, pentru că nu ştim foarte multe elemente legate de caz”.

Deputatul consideră că cei doi miniștri, Sevil Shhaideh și Rovana Plumb, ar trebui să-şi dea demisia pentru că, dacă ar rămâne și „dacă se perpetuează această situaţie, poate să genereze o slăbiciune în activitatea lor, asta este indiscutabil. PSD-ALDE, care reprezintă coaliţia de guvernare, trebuie să aibă viziunea şi capacitatea de a vedea dacă actualii miniştri care sunt vizaţi de acţiunea DNA-ului pot să ducă mai departe mandatele lor, cu aceeaşi putere sau nu”, potrivit RFI.

update 12:35 Liderul ALDE Călin Popescu Tăriceanu a ajuns, și el, la sediul PSD. Înainte ca Dragnea, Tudose și Tăriceanu să ajungă la ședința Biroului Permanent, cei trei au avut o întâlnire, iar Tăriceanu a discutat, de asemenea, cu mai mulți lideri din propriul partid.

update Kovesi: „DNA îşi face treaba”

Procurorul-şef al DNA, Laura Codruţa Koveşi a explicat, luni, la Europa FM, că dosarul Belina nu este din 2014, ci din mai 2017, iar faptul că procurorii anticorupție anchetează miniștri nu este o noutate.

„DNA îşi face treaba. Dosarul e într-o etapă intermediară. Persoanele cercetate în dosar au dreptul să aducă probe în favoarea lor. În ultimii ani am tot anchetat miniştri. Pentru noi nu e o noutate. Am tot anchetat miniştri. Însă, s-a creat o confuzie: dosarul nu e din 2014. Ci în luna mai 2017. În 4-5 luni, am făcut primele acte şi cercetări", a declarat şefa DNA la Europa FM.

***

12:15 Președintele PSD Liviu Dragnea și premierul Mihai Tudose au ajuns în urmă cu scurt timp la sediul partidului unde se va decide dacă Sevil Shhaideh și Rovana Plumb vor rămâne în Guvern.

***

La sediul PSD au ajuns cei mai importanți lideri ai partidului, printre aceștia și Sevil Shhaideh, care are calitatea de suspect în dosarul „Belina”.

Codrin Ștefănescu, purtătorul de cuvânt al PSD, a lansat luni dimineață un atac dur la adresa ministrului Justiției, Tudorel Toader, de la care aștepta „ reacții legale” în ceea ce privește ancheta DNA.

Ștefănescu spune că în Comitetul Executiv va cere revocarea ministrului Justiției pentru că nu intervine în acest scandal.

„Domnul Toader a tăcut permanent şi am o mare nedumerire vizavi de această tăcere de aur. (...) La CEX de săptămâna asta de la Suceviţa voi cere clar revocarea ministrului Justiţiei”, a precizat Ştefănescu, care a mai susţinut și că Toader are suficiente motive să ceară revocarea din funcţie a procurorului general Lazăr.

Ștefănescu s-a poziționat în favoarea păstrării lui Shhaideh și Plumb în Guvern.

„Dacă va fi un vot astăzi, eu voi vota pentru păstrarea celor două colege ale noastre în Guvern. O să le cer să fie tari în aceste momente, am mai trecut noi prin aşa ceva şi cu siguranţă vom merge mai departe şi vom şi câştiga această bătălie. Eu consider că e printre ultimele zvâcniri ale statului paralel”, a mai declarat purtătorul de cuvânt al PSD.

Preşedintele executiv al PSD, Niculae Bădălău, declara la finalul săptămânii trecute că partidul „priveşte cu îngrijorare” situaţia colegelor lor care va fi analizată în cadrul Biroului Permanent.

Bădălău s-a declarat convins că Sevil Shhaideh şi Rovana Plumb „au respectat procedurile corecte”.

Și liderul PSD, Liviu Dragnea, a declarat, duminică seară, la Antena 3, că „Dosarul Belina” este o „ficţiune” şi reprezintă un atac violent la adresa Guvernului. Mai mult, Dragnea spune că a primit informaţii că procurorii DNA ar urma să ajungă şi la fiul său.

Imediat după ce Sevil Shhaideh a fost pusă sub urmărire penală, Codrin Ștefănescu a lansat un atac dur la adresa procurorilor, pe care îi acuză că vor să ajungă la Liviu Dragnea. mai mult, spune că ambasadorul României în SUA, George Maior, „coordonează un plan de eliminare a lui Liviu Dragnea utilizând ultimele resurse pe care le mai are în sistem”.

„Suntem pur şi simplu stupefiaţi! În plin scandal naţional ce are ca subiect abuzurile statului paralel, susţinut de înregistrări, filmări, declaraţii incendiare din interior, scandal care este preluat până şi de presa internaţională, rămăşiţele fostului binom, în loc să-şi prezinte în bloc demisiile de urgenţă, continuă bătălia nu numai împotriva PSD şi a lui Liviu Dragnea, ci pur şi simplu împotriva românilor care au votat pentru o schimbare totală de paradigmă, pentru drepturi, libertăţi fundamentale, stoparea abuzurilor, pentru a nu mai exista frică şi, nu în ultimul rând, pentru asanarea instituţiilor statului. Pentru că există tot mai multe informaţii că rămăşiţele binomului ce se simt ameninţate de campania de curăţare a sistemului, declanşată de PSD, acţionează coordonat împotriva lui Liviu Dragnea, preşedintele partidului, printr-o adevărată operaţiune desfăşurată în mod special prin intermediul DNA şi a acoperiţilor din presă. Adică, ne spun sursele, George Maior, cel care de ani de zile se visează preşedinte al PSD, prim-ministru sau chiar preşedinte de ţară, în echipă cu Coldea, Kovesi şi recent cu grupul Ponta, coordonează un plan de eliminare a lui Liviu Dragnea utilizând ultimele resurse pe care le mai au în sistem. Iar acţiunea de astăzi, împotriva viceprim-ministrului Sevil Shhaideh, este doar o ultimă zvâcnire în bătălia pe care o duc împotriva PSD”, a comentat Codrin Ștefănescu la finalul săptămânii trecute.

Vicepremierul Sevil Shhaideh, una dintre cele mai de încredere persoane ale lui Liviu Dragnea, a fost pusă sub acuzare în „Dosarul Belina”. Procurorii DNA au cerut vineri Camerei Deputaților ridicarea imunității ministrului Rovana Plumb pentru a o putea ancheta în același dosar ce privește trecerea unei bucăți din Dunăre și a unei insule în portofoliul firmei Tel Drum, despre care se bănuiește că ar aparține liderului PSD Liviu Dragnea.