PSD consideră că decizia președintelui Klaus Iohannis de a ataca la CCR "Legea Trianon" este "un înscris jenant ce nu merită a fi comentat pe fond".

"Parlamentul României a adoptat propunerea legislativă privind declararea zilei de 4 Iunie ca „Ziua Tratatului de la Trianon” transmițând-o, în urmă cu mai bine de două săptămâni, la promulgare. Am considerat inacceptabilă tăcerea domnului Iohannis Klaus Werner care ieri, 4 iunie 2020, a ignorat cu desăvârșire evenimentul unic al împlinirii Centenarului Tratatului de la Trianon. Am considerat descalificantă lipsa oricărei reacții din partea Președintelui României, a primului ministru și a ministrului afacerilor externe la declarațiile și acțiunile din interiorul și din exteriorul țării menite să discrediteze evenimentul și să consacre conotații negative ale Tratatului de la Trianon", trasnmite PSD printr-un comunicat de presă.

PSD susține că gestul lui Iohannis "certifică faptul că avem de a face cu o conduită perseverent anti-românească".

"Am considerat nejustificată întârzierea promulgării care a făcut ca legea adoptată de Parlament să nu intre în vigoare înainte de momentul aniversar al Centenarului. La doar o zi după împlinirea a o sută de ani de la unul dintre cele mai importante evenimente din istoria României în secolul XX, domnul Iohannis comite gestul care certifică faptul că avem de a face cu o conduită perseverent anti-românească. Gesturile de care am amintit nu au fost întâmplări și nici simple inacțiuni. Conștient și intenționat, domnul Iohannis a minimalizat, discreditat sau ignorat toate evenimentele semnificative care, în urmă cu o sută de ani, au determinat înfăptuirea celui mai înalt ideal al românilor, România Mare - intrarea României în Primul război mondial, pentru eliberarea Transilvaniei (1916), istoricele bătălii de la Mărăști, Mărășești și Oituz (1917), exprimarea voinței populare de unire cu România de la Chișinău, Cernăuți și Alba Iulia (1918), eliberarea Ungariei de pericolul bolșevic (1919) și încheierea Tratatului de la Trianon (1920)", mai spun social-democrații.

Aceștia completează că sesizarea transmisă Curții Constituționale este "un înscris jenant ce nu merită a fi comentat pe fond" și reprezintă doar "instrumentul unei rușinoase acțiuni de întârziere a consacrării normative a zilei de 4 Iunie ca „Ziua Tratatului de la Trianon”.

"Mai devreme dau mai târziu, dreptate se va face. Iar meschinii politruci se vor reîntoarce în anonimatul rușinii. Istoria României nu poate fi umilită sau discreditată. Ziua Tratatului de la Trianon va fi consacrată prin lege, sărbătoare națională a tuturor românilor! Trăiască România", încheie PSD comunicatul de presă.