Membrii PSD se reunesc sâmbătă în congres extraordinar, pentru a alege noul preşedinte, funcție pentru care candidează patru persoane, inclusiv premierul Viorica Dăncilă.

În plus, social-democrații aleg și președintele executiv și secretarul general al partidului în congresul care are loc la Sala Palatului din București.

Comitetul Executiv Naţional al PSD a validat vineri candidaturile la funcţiile de conducere ale partidului, a stabilit modul de desfăşurare a congresului şi modificările la statut.

Cei patru candidaţi pentru funcţia de preşedinte al PSD sunt: Viorica Dăncilă, Ecaterina Andronescu, Şerban Nicolae şi Liviu Pleşoianu. Ilie Rotaru şi Cătălin Stochiţă au vrut să candideze pentru această funcție, dar nu au îndeplinit condiţiile de eligibilitate.

La funcţia de preşedinte executiv s-au înscris iniţial patru social-democraţi, dar Eugen Teodorovici şi-a retras candidatura, astfel că au rămas în cursă doar Daniel Suciu, Daniel Florea şi Sorin Bota.

UPDATE: Eugen Teodorovici a decis să se reînscrie în competiția pentru funcția de președinte executiv, iar Congresul a decis în unanimitate să accepte reînscrierea. În schimb, Sorin Bota a anunţat că a decis să se retragă din cursa internă pentru funcţia de preşedinte executiv al PSD şi a precizat că îl va susţine pe ministrul finanţelor pentru această poziţie.

Pentru funcţia de secretar general au rămas în competiţie Mihai Fifor, Codrin Ştefănescu, Gabriel Petrea, Rodica Nassar şi Felix Stroe, după ce Marius Dunca s-a retras.

La Congresul extraordinar sunt prezenţi 3.961 delegaţi, transmite Mediafax.

Pentru început, Congresul a decis cu unanimitate de voturi modificarea statului PSD, schimbările vizând modalitatea de alegere, revocare a preşedintelui PSD, prin vot secret, în Congres şi regulamentul pentru desemnarea candidatuui formaţiunii la prezidenţiale.

PSD organizează acest congres pentru a alegerea noii conduceri a partidului după încarcerarea lui Liviu Dragnea, pentru 3 ani și jumătate, pentru fapte de corupție.

Viorica Dăncilă, care era adjuncta lui Dragnea din poziția de președinte executiv, a asigurat interimatul la conducerea partidului.