PSD insistă cu majorările de salarii și de pensii și vorbește despre acordarea de premii anumitor categorii de oameni, în ciuda opoziției partenerilor de guvernare din PNL.

Ministrul Muncii, Marius Budăi, a prezentat miercuri, la Neptun, lista măsurilor pe care social-democrații le vor adoptate. Impactul bugetar doar pentru majorarea pensiilor este de 11 miliarde de lei, dar calculul nu a fost făcut de Ministerul Finanțelor, ci de Casa Națională de Pensii.

La salariul minim, impactul este pozitiv pe buget, susține Marius Budăi.

Citește și: Ciolacu spune că la insistențele PSD Guvernul va adopta soluțiile care să apere populația la iarnă

Referitor la opoziția PNL față de orice majorări de venituri din cauza impactului bugetar mare, Budăi a replicat: "Fișa postului unui Guvern este să aibă grijă de cetățeni, noi depunem un jurământ cu ce avem de făcut. Cu siguranță că vine cu un impact, dar vine cu un impact pozitiv pentru viața celor care ne-au crescut - părinții și bunicii noștri. Noi am avut un dialog constructiv în coaliție".

Propunerile PSD care nu au fost încă discutate nici cu mediul de afaceri, nici cu sindicatele:

- salariul minim majorat până la 3.000 de lei, cu păstrarea mecanismului prin care se impozitează venitul de până în 2.8000 de lei (atât la stat, cât și la privat);

- majorarea pensiei minime de la 1.000 de lei, la 1.100 de lei (1,3 milioane de beneficiari);

- majorarea punctului de pensie de la 1.586 de lei la 1.745 de lei;

- acordarea unor premii de excelență pentru elevii și profesorii care au obținut medalii la olimpiadele internaționale (premiile vor avea valoarea între 5.000 și 10.000 de euro pentru elevii care obțin aur, argint sau bronz). Profesorii vor avea premii între 2.500 și 5.000 de euro.

+++

Același Budăi a precizat că sunt pe ultima sută de metri discuțiile cu Banca Mondială și cu ministerele de resort pentru eliminarea pensiilor speciale.

Întrebat dacă România își permite acum creșterea salariului minim și de când s-ar putea aplica, ministrul a evitat să spună dacă statul va putea face față cheltuielilor, dar a precizat că vrea ca majorarea să se aplice de la 1 ianuarie 2023.

Măsurile mai sus enumerate urmează să fie discutate în coaliția de guvernare, unde sunt așteptate discuții tensionate între PSD și PNL.