Plenul reunit al Parlamentului l-a votat marți seară pe social-democratul Alexandru Petrescu în funcția de șef al Autorității de Supraveghere Financiară (ASF).

Votul a fost secret și s-a exercitat cu buletine. După ce a început votul, acesta a fost suspendat pentru retipărirea buletinelor din cauză că numele unui candidat a fost scris greșit.

Mandatele validate de plenul reunit sunt pe o perioadă de 5 ani de zile.

Deputatul USR Claudiu Năsui a descris ASF ca fiind "cea mai bănoasă sinecură a statului român, cu un set de privilegii care i-ar face și pe președinți de state europene să se uite cu invidie".

El a reamintit că în audierile din Comisii, candidații, în frunte cu Alexandru Petrescu, nu au știut să răspundă la întrebări tehnice din domeniu la care ar fi trebuit să știe răspunsurile și studenți din anul I sau II de facultate. 

+++

La dezbaterile generale, deputatul AUR Antonio Andrușceac a spus că salariile din ASF sunt "nesimțit de mari" și s-a întrebat cum e posibil ca oamenii responsabili de 4 falimente mari pe piața RCA să primească 16 salarii.

"Continuași să numiți acolo niște oameni care nu au nici în clin, nici în mânecă cu domeniul și nu au făcut decât să participe și mai mult la sărăcirea acestui popor", a continuat el.

Ionel Dancă, deputat neafiliat, a declarat de la tribuna oficială că ceea ce fac PSD și PNL este o rușine la adresa tuturor celor care muncesc cinstit. El a acuzat coaliția că merge înainte cu "cea mai mare și nesimțită sinecură a statului român", în timp ce mulți români nu au bani să facă o masă de Crăciun.

+++

Alexandru Petrescu a fost ministru al Economiei, președinte al Consiliului de Administrație al CFR Călători și șef la Poșta Română, iar acum conduce Agenția Națională pentru Resurse Minerale.

Luni, în Comisiile de specialitate din Parlament, PSD și PNL și-au împărțit funcțiile la ASF. Deși votul final trebuia dat de plen tot luni, nemulțumirile liberalilor l-au amânat cu o zi.

Astfel, PSD a obținut funcția de președinte și două funcții de vicepreședinți în ASF, iar PNL s-a ales cu o funcție de prim-vicepreședinte și una de vicepreședinte.

Deși matematica parlamentară dădea dreptul și USR să aibă un vicepreședinte la ASF, locul a revenit tot PSD-ului.

Petrescu are licență în economie la Universitatea Wales, iar când a condus Poșta Română, Curtea de Conturi a constatat că ar fi încasat nelegal peste 50.000 de euro.

+++

Șefii și angajații ASF primesc 16 salarii anuale, în urma unei decizii a conducerii. Este vorba despre prime Crăciun și de perfomanță, două salarii pentru vacanță și cu ocazia zilei ASF. 

ASF a fost dată în judecată de deputatul USR Claudiu Năsui și, la începutul lunii septembrie 2023, Curtea de Apel București a obligat instituția să facă publice salariile și sporurile primite de conducere, precum și banii dați pe cazări, diurne și transport.

Lista completă a noii conduceri ASF, disponibilă AICI.