PSD jubilează după adoptarea legii pensiilor, deși nu știe de unde va lua bani pentru majorări

Adoptarea cu o largă majoritate a noii legi a pensiilor reprezintă împlinirea unuia dintre cele mai importante obiective politice ale PSD, a transmis, marți, formațiunea printr-un comunicat de presă.
Partidul vorbește despre înlăturarea inechităților dintre pensionarii care au contribuit și au muncit la fel și asigurarea creșterii continue și sustenabile a veniturilor acestora.
"Adoptarea legii cu o largă majoritate parlamentară și validarea actului normativ de către experții Comisiei Europene și ai Băncii Mondiale garantează atât sustenabilitatea pe termen lung a noului sistem de pensii, cât și stabilitatea politică privind aplicarea reformei, care anterior a fost blocată de guvernarea de dreapta din perioada 2020-2021", explică formațiunea.
Totodată, prin adoptarea noii legi a pensiilor în termenul convenit între Guvernul și Comisia Europeană, PSD se laudă că a realizat angajamentul său față de pensionari de a elimina din PNRR plafonul de 9,4% din PIB privind cheltuielile cu pensiile, care ar fi putut determina înghețarea punctului de pensie până în 2070.
"Reamintim că acest plafon nedrept pentru pensionari a fost introdus în PNRR cu mult cinism de USR, care continuă să se opună reformării sistemului de pensii și creșterii sustenabile a veniturilor pensionarilor. Pensionarii trebuie să știe că USR este singurul partid care a votat împotriva noii Legi a pensiilor. Din anul 2017, când PSD a deschis dezbaterea privind necesitatea reformării sistemului de pensii și până la intrarea noii legi în vigoare de la 1 ianuarie 2024, valoarea punctului de pensie a crescut de peste două ori, de la 917 lei la 2.031 lei. Cea mai mare parte a acestei creșteri s-a realizat cu PSD la guvernare", se mai arată în comunicatul social-democraților.
PSD reamintește și că "singura perioadă în care pensiile au fost înghețate a fost în 2021, în timpul guvernării PNL-USR" și subliniază că reforma pensiilor este importantă în egală măsură pentru pensionari și pentru salariați.
"Noua lege stimulează continuarea studiilor la nivel universitar, recompensează munca și stagiile lungi de cotizare și stimulează natalitatea", au conchis aceștia.
+++
Proiectul legii pensiilor a fost adoptat luni de Camera Deputaților, după ce fusese votat săptămâna trecută de Senat. După vot, premierul Marcel Ciolacu a declarat că pensiile se vor mări în 2024 de două ori, o dată la 1 ianuarie cu 13,8 și prin recalculare de la 1 septembrie.
Întrebat de unda va lua cele 25 de miliarde lei necesare creșterii pensiilor, Ciolacu a spus că este ferm convins că va fi găsită suma, atunci când se va face bugetul pe anul viitor.
Deși criticată și contestată chiar și de PNL, noua lege merge acum la promulgare. Rămâne de văzut și de unde se vor face rost de bani pentru a susține aplicarea ei.
Comentarii