PSD a postat un mesaj pe Facebook în care explică necesitatea OUG privind rejudecarea dosarelor de la completurile de 5 judecători printr-un citat din președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker.

UPDATE La câteva ore după, Reprezentanța Comisiei Europene la București arată că de fapt Juncker a spus, în discursul de la Ateneul Român: ”Când e vorba despre drepturile omului, când e vorba despre statul de drept, când e vorba despre respectarea statului de drept, când e vorba de lupta împotriva corupției, nici un compromis nu e posibil”.

"OUG privind completele ilegale de la Înalta Curte nu va achita pe nimeni, nu va stabili vinovații sau nevinovații! Doar va restabili un principiu fundamental din Carta Drepturilor Fundamentale ale Uniunii Europene care spune că fiecare cetățean european <<are dreptul la un proces echitabil în fața unei instanțe constituită în prealabil prin lege>>", se arată în mesaj social-democraților de pe Facebook.

PSD spune că răspunsul corect este în acord cu mesajul președintelui Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, care spunea la București că: "Atunci când este vorba de drepturile omului, niciun compromis nu este posibil” din partea UE.

În același mesaj se precizează că "ignorarea abuzurilor comise prin completele ilegale de la Înalta Curte ar fi un compromis inacceptabil pentru Uniune".

"Răspunderea este a celor care au stabilit acele complete ilegale. Ei, nu oamenii politici, au compromis un număr mare de procese și au irosit banii din taxele românilor. NU există alternativă la democrație și la drepturile omului!", se mai arată în sursa citată.

Guvernul anunța că va adopta o OUG care le dă dreptul persoanelor judecate de completurile de 5 judecători de la ICCJ, în perioada 2004-2018, să ceară rejudecarea dosarelor.