Liderul interimar al PSD, Marcel Ciolacu, a anunțat marți, la finalul ședinței CEx, că social-democrații vor transmite o scrisoare către liderii Uniunii Europene pentru a-i informa despre "abuzurile" PNL privind schimbarea legislației electorale.

"Am decis să trimitem o scrisoare din partea PSD atât la președinta Comisiei Europene, la PES, cât și la președintele Parlamentului European pentru acest abuz de a schimba legile electorale, în pofida unei decizii a CCR și a unei recomandări a Comisiei de la Veneția. Nu ai dreptul, într-un stat democratic și european, sub nicio formă să modifici legile electorale cu 2-3 luni înainte de momentul electoral", a explicat Ciolacu.

Victor Negrescu a adăugat că scrisoare va arăta punctul de vedere al PSD despre ceea ce intenționează să facă PNL cu legislația elecorală.

De asemenea, aceasta a precizat că această scrisoare va fi trimisă și ambasadelor, și Comisiei de la Veneția.

"Subliniem că o astfel de schimbare nu ar trebui să se producă cu atât de puțin timp înainte de momentul electoral, ceea ce ar putea să ofere o serie de avantaje pentru anumiți competitori", a completat Victor Negrescu.

Ce le scrie Ciolacu liderilor UE: Statul de drept este pus în pericol de acest abuz de putere nemaiîntâlnit în România

”Vă scriu într-un context dificil pentru sistemul democratic din România. Cu doar câteva luni înainte de alegerile locale prevăzute în luna mai anul curent, forțele politice care guvernează în prezent România doresc să impună modificări structurale, de amploare, asupra sistemul electoral.

Mai exact, partidele aflate la putere intenționează trecerea de la un singur tur pentru alegerea primarilor și președinților de Consilii Județene, la două tururi. În mod contradictoriu, cei care susțin această modificare intempestivă sunt aceiași decidenți care au stabilit, în 2011, sistemul electoral actual (aplicat pentru prima oară în 2012), ceea ce demonstrează inconsecvența lor și motivația cu totul conjuncturală care stă în spatele intenției de amendare a legislației electorale.

Partidele care guvernează în România abuzează astfel de mandatul limitat dat de Parlament și întreprind demersuri care riscă să afecteze încrederea în democrația românească și statul de drept.Sunt un om al dialogului și tind să cred că acest lucru este valabil pentru majoritatea colegilor mei parlamentari și lideri politici. Orice schimbare de asemenea anvergură nu poate fi decât rezultatul unei dezbateri publice, în Parlamentul României. Cu argumente, prin demersuri constituționale și legale, am fi putut să realizăm o modificare de asemenea amploare a legislației electorale, care să fie aplicabilă următorului ciclu electoral, fără a afecta actualul proces electoral aflat deja în plină desfășurare.

În opinia noastră, reflectată în pozițiile adoptate anterior de cele mai reprezentative organisme europene în materie, precum Comisia de la Veneția, realizarea unor modificări structurale de asemenea natură ale sistemului electoral, afectează în mod direct stabilitatea dreptului electoral, putând favoriza anumite partide, în tentația lor de a-și crea condiții avantajoase în competiția electorală. Este așadar un abuz de putere evident, care încalcă în mod flagrant Constituția României și standardele de bună practică în materie electorală definite de Comisia de la Veneția și împărtășite de toate statele membre ale Uniunii Europene.

Considerăm, că operarea unor modificări atât de ample asupra legislației electorale, cu foarte puțin timp înainte de data alegerilor, ar crea un precedent inacceptabil în spațiul Uniunii Europene, cu efecte incalculabile pe termen lung ce ar putea altera în mod ireversibil fundamentele democrației românești și europene.

Mai grav decât atât, este faptul că Guvernul și-a anunțat public intenția de a face aceste modificări prin procedura angajării răspunderii, care practic ar anihila orice dezbatere publică sau parlamentară pe acest subiect atât de important pentru democrație și pentru existența statului de drept din România. Așa cum arată și Curtea Constituțională din România, angajarea răspunderii Guvernului este o procedură cu totul excepțională, care trebuie utilizată doar în situații care reclamă urgența legiferării, nicidecum atunci când se reglementează elementele și principiile fundamentale ale sistemului electoral.Din păcate, disponibilitatea noastră la dialog, regulile democratice și principiile europene au fost ignorate de forțele politice care astăzi guvernează în România.

Abordarea partidelor aflate acum la guvernare trădează mai degrabă un interes pur conjunctural, în tentația lor de a folosi abuziv puterea de stat, pentru a-și crea un avantaj propriu, fără nicio legătură cu interesul public și cu valorile fundamentale pe care a fost clădită democrația europeană.

Statul de drept este pus în pericol de acest abuz de putere nemaiîntâlnit în România. În acest sens, fac apel la autoritatea și experiența dumneavoastră personală, precum și la competențele instituției pe care o coordonați, astfel încât să întreprindeți toate măsurile necesare pentru a evita producerea unei încălcări flagrante a regulilor democratice acceptate de toți actorii politici din România în ultimii 30 de ani.

În lumina celor subliniate anterior și a documentelor legale la care facem referire, vă solicit sprijinul pentru a evita o astfel de situație care riscă să afectezeîncrederea în democrația românească. O asemenea decizie, dacă ar rămâne necontestată la nivel european, ar putea conduce spre o pantă autoritară pe care personal am dorit mereu să o evit, indiferent de cine ar fi fost autorul.

În speranța unui răspuns rapid care să evite aceste modificări abuzive și unor demersuri care să ajute la consolidarea democrației românești, vă asigur Domnule Gianni Buquicchio, de întreaga mea disponibilitate în a lucra cu onestitate împreună cu dumneavoastră pentru promovarea valorilor democratice europene în România”.

Scrisoarea e însoțită de o anexă cu ”principalele aspecte de ordin constituțional și principial ce ar trebui luate în considerare în analiza și evaluarea situației prezentate în documentul ce va fi transmis de Marcel Ciolacu liderilor europeni.