PSD transmite că nu votează actuala formă a proiectului de lege care înăsprește pedepsele pentru participanții la proteste publice

Este vorba despre un proiect de lege depus de șeful PNL, Nicolae Ciucă, și secretarul general, Lucian Bode prin care se înăspresc sancțiunile penale în cazul protestelor publice.

PSD susține că, în forma actuală, proiectul de lege intrat marți în dezbatere la Senat este de natură să intimideze organizarea și participarea la demonstrații sau mitinguri de protest, ceea ce afectează însăși fundamentul democrației, iar libertatea de exprimare și libertatea întrunirilor sunt garantate de Constituția României și nu pot fi îngrădite în niciun fel.

"Poporul român este suveran, iar cetățenii trebuie să aibă libertatea de a-și exprima public nemulțumirile față de cei aleși, fără a fi intimidați sub sancțiunea pedepsei cu închisoarea. Prin urmare, PSD nu va vota proiectul de lege în forma actuală. În cadrul dezbaterilor, parlamentarii PSD vor solicita eliminarea amendamentului, propus de PNL, prin care cei care participă la proteste riscă să fie sancționați direct cu închisoarea pentru că îndrăznesc să critice autoritățile publice sau decidenții politici", a transmis PSD printr-un comunicat de presă.

Proiectul de lege inițiat de parlamentarii PNL propune modificarea articolului 371 din Codul Penal, astfel încât tulburarea ordinii publice, inclusiv prin atingerea demnității persoanei, să fie pedepsită cu închisoare între 1 și 5 ani, sau pentru formele agravante, cu închisoare de la 2 la 7 ani. În forma actuală, aceleași fapte se pedepsesc cu amendă sau cu închisoare de la 3 luni la 2 ani.

Reamintim că pe 7 februarie Nicolae Ciucă șu Lucian Bode au depus o inițiativă legislativă care vizează modificarea a 11 articole din Codul Penal, în majoritatea cazurilor fiind vorba de creșterea limitelor de pedeapsă cu o treime. (Detalii)