Liviu Dragnea a prezentat, vineri, programul pe Sănătate al PSD, care prevede, printre altele, creșteri salariale pentru cadrele medicale de până la 3.600 de euro de la 1 ianuarie 2018 și construirea a opt spitale regionale până în 2020.

"Bugetul pentru sănătate va fi construit în funcție de nevoile sistemului, ale pacientului, astfel încât niciun bolnav să nu se simtă părăsit și să știe că pentru el există soluții. Tot sistemul de sănătate trebuie să fie în slujba pacientului", a declarat președintele social-democrat, într-o conferință de presă în care a prezentat capitolul dedicat domeniului sănătății din programul de guvernare "Îndrăznește să crezi în România".

Până în 2020, PSD dorește ca bugetul pentru sănătate să reprezinte 6,4% din PIB.

De asemenea, PSD intenționează revizuirea sistemului de salarizare a medicilor. Astfel, de la 1 ianuarie 2018, un medic rezident ar urma să aibă un salariu brut de 1.200 de euro, un medic specialist gradul V clinic — 2.650 de euro, un medic primar gradul V clinic — 3.377 euro, iar un medic primar gradul V ATI-urgență — 3.600 euro, scrie Agerpres.

În aceste sume nu ar fi incluse celelalte venituri care provin din gărzi, tichete de masă și vacanță sau sporuri. Impozitul pe venit ar fi 0%.

Totodată, programul prevede ca, tot de la 1 ianuarie 2018, asistenții medicali să aibă parte de o creștere de salarială de sută la sută, asistenții și infirmierii un salariu lunar de 2.150 lei, iar angajații cu studii superioare — 2.250 lei.

În ceea ce privește dezvoltarea infrastructurii medicale, PSD intenționează construirea, până în 2020, a spitalului republican "Carol Davila", cu peste 2.500 de paturi și o suprafață de 60 — 80 de hectare cu finanțare prin decontare a 750 de euro pe zi pe pat utilizat, pe modelul clinicii vieneze AKH.

Investițiile la acest capitol sunt estimate, pentru următorii patru ani, la 5 miliarde de euro, din care 3,5 milioane euro prin fondul suveran de dezvoltare și investiții, 300 milioane de euro din fonduri europene (programul operațional) și 800 milioane de euro de la bugetul de stat.

"Pe lângă acest complex gigant discutăm de 8 spitale regionale noi care să fie similare cu acest complex, pe o dimensiune mai mică — în jur de 1000 de paturi. (...) Vor fi reabilitate și modernizate restul de spitale județene, care nu au fost reabilitate, de asemenea 100 de ambulatorii de specialitate și 250 de unități de primire-urgențe", a explicat liderul PSD.

PNL, tot opt spitale

Prim-vicepreședintele PNL, Cristian Bușoi, a comentat, într-o conferință de presă, programul prezentat de Dragnea, apreciind că PSD a oferit ”încă o mostră a felului în care face propuneri în bătaie de joc”.

Bușoi a subliniat că Liviu Dragnea promite cu bună știință lucruri despre care știe că nu are cum să le facă.

Președintele PNL, Alina Gorghiu a declarat, în cadrul unei conferințe de presă susținute vineri, la Timișoara, că în programul de guvernare al liberalilor este prevăzută construirea a opt spitale regionale, precum și construirea a 900 de case ale medicului cu dublă funcționalitate, de locuință pentru medic și dispensar.