Primarii comunelor Dobrovăț și Gropnița, Cătălin Martinuș și Ionel Oneagă, alături de toți cei 17 consilieri locali, dar și viceprimarul comunei Lespezi, Lucian Marcu, au trecut de la PNL la PSD.

Anunțul a fost făcut pe pagina de Facebook a PSD Iași.

În ultimele săptămâni, zeci de aleși locali au trecut de la PNL la PSD.

Vicepreședintele PSD Gabriel Zetea justifica zilele trecute, la RFI, campania de racolări făcută de partidul său: ”Mie mi se pare normal ca oamenii să poată să candideze alături de o formațiune politică, dar apoi să poată să-și aleagă drumul în viață”.

”Tocmai se termină un ciclu electoral de patru ani de zile, după alegerile locale din anul 2020. De fiecare dată au existat aceste plecări de la un partid la altul, înainte de alegerile locale. S-a întâmplat acest lucru acum patru ani de zile, doar că în sens invers. Sute de primari aparținând PSD au fost, între ghilimele, racolați de către PNL, sigur, atunci, cu foarte multe promisiuni de bani, cu proiecte, lucruri care nu s-au întâmplat. Oamenii s-au simțit dezamăgiți”, a explicat marți la RFI Gabriel Zetea racolările de aleși locali de către PSD de la PNL.

Vicepreședintele PSD crede că aleșii locali nu trebuie legați de glie: ”Eu, personal, nu sunt de acord cu cei care spun că trebuie să legăm de glie aleșii locali. Mie mi se pare normal ca oamenii să poată să candideze alături de o formațiune politică, dar apoi să poată să-și aleagă drumul în viață, să-și aleagă echipele politice alături de care funcționează, pentru că dacă a intrat cineva într-un partid și să rămână toată viața alături de, nu știu, un președinte de organizație cu care nu se înțelege, alături de care nu poate să-și dezvolte comunitatea, nu o să se întâmple acest lucru și nu este absolut corect”.

La remarca jurnalistului că ori ești liberal ori ești social-democrat și că nu poți trece de la un partid la altul doar pentru că ai niște nemulțumiri în teritoriu, Gabriel Zetea a răspuns: ”Eu aș separa lucrurile. Oamenii care sunt aleși uninominal, cum este de exemplu președintele României sau primarii sau președinții de Consiliu Județean, n-ai cum să le spui întâi ești liberal, el a fost ales uninominal, până la urmă, numele său a fost cel care a contat într-o proporție foarte mare, atunci când a fost ales.

"Cei care sunt aleși pe listă, uite, parlamentarii și consilierii locali sau consilierii județeni sunt aleși în numele partidului, pe o listă de partid și atunci aici nu ar trebui să existe cu adevărat migrație politică, decât la momentul când se finalizează mandatul, iar atunci poți să-ți faci un nou contract social, candidând pe un nou partid politic", a mai spus el.