Senatorul Emanuel Botnariu și deputații Constantin Zamfira și Corina Bogaciu au anunțat că demisionează din PSD și din grupurile parlamentare ale acestuia, acuzând "modul autocrat în care este condus în ultima vreme partidul".

"Subsemnații, Emanuel-Gabriel Botnariu, senator de Ilfov Corina-Alexandra Bogaciu, deputat de Ilfov Constantin-Cătălin Zamfira, deputat de Ilfov, am luat decizia de a demisiona din Partidul Social Democrat, precum și din grupurile parlamentare ale acestuia, urmând să ne desfășurăm, în continuare, activitatea în grupurile senatorilor și deputaților neafiliați. Am recurs la acest gest ultimativ în semn de protest față de modul autocrat în care este condus în ultima vreme partidul, toți cei care nu sunt de acord cu deciziile luate de actualul președinte fiind linșați mediatic și excluși. În această logică se înscrie atitudinea vindicativă a președintelui Dragnea, care a lansat prin interpuși informația că doamna Gabriela Firea, lider ales în unanimitate al organizației Ilfov a PSD, urmează să fie înlocuită de la conducerea filialelor București și Ilfov, după care chiar exclusă din partid, pentru simplul fapt că a cutezat să tragă un semnal de alarmă cu privire la faptul că partidul se îndepărtează din ce în ce mai mult de agenda reală a cetățeanului. Mai mult, președintele Dragnea a declanșat o amplă campanie de intimidare a primarilor de sector și a consilierilor generali, având ca scop izolarea politică a Gabrielei Firea și punerea acesteia în situația de nu-și mai putea exercita eficient mandatul încredințat de bucureșteni", se arată într-o declarație comună a celor trei parlamentari.

Ei spun că primarul general, Gabriela Firea, se luptă pentru proiectele menite să îmbunătățească viața oamenilor, iar din respect pentru asta au ales să demisioneze din PSD.

"Așa cum a făcut-o în calitate de senator de Ilfov, în mandatul 2012 - 2016, așa cum o face și acum în calitate de Primar General al Capitalei, doamna Gabriela Firea se luptă, chiar cu riscul pierderii sprijinului politic, cu toți cei care se opun, direct sau prin inacțiune, proiectelor menite să îmbunătățească viața oamenilor. În ce ne privește, am preferat să rămânem într-o zonă a demnității, a cinstei și onoarei, și vom acționa în continuare în beneficiul românilor în general și al ilfovenilor în particular. Vom sprijini toate măsurile benefice pentru țară și pentru oameni, indiferent cine le va propune, după cum ne vom opune tuturor acelor proiecte care servesc interese ilegitime, de grup sau partinice", au mai precizat aceștia.

PSD are, după demisia senatorului Emanuel Botnariu, un număr de 70 de senatori, în condițiile în care majoritatea necesară este de 69. 

De asemenea, deputata Corina Bogaciu este nepoata primarului din Voluntari, Florin Pandele, soțul Gabrielei Firea.