Secretarul general al PSD, Paul Stănescu, a declarat că săptămâna aceasta social-democrații trebuie să decidă candidatul la prezidențiale, fiind exclus ca formațiunea să nu aibă propriul om care să intre în cursa pentru Cotroceni.

"Azi este prima zi după alegeri. Sigur, probabil că vom avea o Coaliție imediat, nu știu, mâine poimâine, vom sta de vorbă cu partenerii noștri. Avem niște rezultate, deja știm ce vor români, vom discuta, e posibil să avem candidat comun, e posibil să nu avem", a declarat Paul Stănescu la sediul central al PSD.

Întrebat dacă Marcel Ciolacu trebuie să fie candiatul comun, acesta a spus că da, "fără discuție".

"E o cutumă în PSD ca președintele să candideze la funcția prezidențială și eu cred că domnul Ciolacu își asumă rolul ăsta. (...) Cred că decizia ar trebui să vină săptămâna asta, pentru că deja săptămâna viitoare trebuie să dea Hotărârea de Guvern cu calendarul alegerilor. Cred că  săptămâna aceasta va fi hotărâtoare în ceea ce privește candidatura la prezidențiale în această Coaliție", a completat numărul doi din PSD. 

Chestionat dacă PSD l-ar putea susține pentru funcția de președinte al României pe Nicolae Ciucă, Stănescu a replicat: "Nu! E ceea ce v-a zis domnul Ciolacu. PSD-ul nu-și permite să nu aibă candidat la funcția prezidențială". 

Dacă Ciolacu nu își asumă candidatura și partidul e pregătit să desemneze un alt candidat, Stănescu a spus că urmează un Congres săptămâniile viitoare, lucru prevăzut și în statutul partidului.

Rămâne de văzut dacă PSD va cere susținere de la partidul lui Piedone sau alte formațiuni, în cazul în care și PNL va avea candidat separat, a mai spus Stănescu.

Ulterior, șeful PSD a declarat că a vorbit la telefon cu Nicolae Ciucă luni dimineață și urmează să se reunească într-o ședință a Coaliției.

El a mai spus că "e foarte puțin probabil ca PSD să renunțe la candidat" la prezidențiale, în condițiile în care a câștigat alegerile din 9 iunie.

PNL vrea tot candidat propriu

Acum aproxiamtiv o săptămână președintele PNL, Nicolae Ciucă, a declarat că PNL va avea propriul candidat la alegerile prezidențiale, iar decizia privind nominalizarea va fi luată după alegerile din 9 iunie.

"PNL va avea propriul candidat la alegerile prezidențiale, iar decizia privind nominalizarea va fi luată în forurile de conducere ale partidului”, a explicat Ciolacu.

Prim-vicepreședintele PNL, Rareș Bogan, a declarat luni, la sediul partidului, că PNL nu părăsește "corabia guvernării".

"Suntem un partid responsabil. Nu o să facem doar pentru niște calcule meschine, dezechilibru și haos în România. PNL nu pleacă de la guvernare, nu părăsește corabia guvernării și analizăm și acolo unde am pierdut”, a spus Rareș Bogdan.

La nici 24 de ore după alegeri, în spațiul public au apărut informații potrivit cărora lideri PNL din teritoriu cer ruperea de PSD și trecerea în opoziție, astfel să-i fie pregătit terenul lui Nicolae Ciucă pentru candidatura la prezidențiale contra lui Marcel Ciolacu.