Marcel Ciolacu, Sorin Grindeanu și George Simion au precizat că PSD și AUR sunt nemulțumite de împărțirea funcțiilor și a componenței comisiilor parlamentare, astfel că există posibilitatea să nu se constituie Parlamentul României pe 21 decembrie.

După eșecul primei runde de consultări privind desemnarea premierului, președintele Klaus Iohannis a anunțat luni seara că intenționează să convoace noul Parlament la 21 decembrie.

Președintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat ulterior că există posibilitatea să nu se constituie Parlamentul la această dată, în cazul în care nu se vor prezenta două treimi din parlamentari.

”Am informat pe toată lumea, vedeți, avem posibilitatea să nu se constituie Parlamentul României pe data de 21. Există în regulament - în cazul în care nu sunt două treimi, Parlamentul nu se constituie. Fiecare poate să aibă o problemă în aceeași zi sau, dacă nu respectăm, există toate pârghiile”, a spus, la România TV, Ciolacu, adăugând că el nu instigă, dar, ”dacă te duci la vila Lac 1 și faci aranjamente și împarți tu după cheremul tău, cum îți vine ție tot ce reprezintă Parlamentul, atunci este normal ca și reacția celor care nu au fost invitați să fie în aceeași măsură". 

El a mai declarat că PSD nu are un proiect politic comun cu AUR, dar comunică cu formațiunea extremistă:

”Există anumite elemente, uitați-vă la acest abuz al celor care au pierdut și vor să ocupe totul în Parlament. E normal că comunicăm cu cei de la AUR și eu comunic cu domnul Simion pe această temă. Nu avem un proiect politic comun în acest moment".

Copreședintele Alianței pentru Unirea Românilor (AUR), George Simion, a declarat că se va mai gândi dacă formațiunea sa va participa la ședința de constituire a noului Parlament, întrucât "PNL a încercat să defavorizeze AUR la locurile corecte în comisiile parlamentare".

"O să ne mai gândim dacă participăm, pentru că, până în acest moment, PNL a încercat să ne defavorizeze la locurile corecte în comisiile parlamentare pentru Camera Deputaților și Senat și în sensul acesta am purtat discuții cu liderii PNL. Pentru că profită de faptul că suntem un partid tânăr și au impresia că nu ne știm drepturile", a precizat Simion, pentru Agerpres.

Întrebat la Digi 24, în contextul negocierilor partidelor de dreapta privind alocarea funcțiilor de conducere în cele două camere ale Parlamentului și comisiile legislative respective, dacă PSD va boicota procesul de constituire a noului Legislativ, fostul premier Sorin Grindeanu a declarat: "Parțial, dacă se va ajunge într-o situație în care să nu se respecte deciziile CCR și ponderile în Parlament date de alegerile din 6 decembrie”.