UPDATEPSD și PNL au decis: prezidențiale pe 24 noiembrie și 8 decembrie; parlamentare - pe 1 decembrie

Coaliția de guvernare a finalizat joi discuțiile pe marginea calendarului electoral pentru alegerile prezidentiale si parlamentare, au anunțat social-democrații și liberalii printr-un comunicat de presă.
UPDATE
Șefa USR, Elena Lasconi, a transmis că se bucură de faptul că "în sfârșit PNL și PSD s-au înțeles pe data alegerilor" și că "poate că de acum încolo se vor putea concentra pe ce este important pentru țară".
"Poate, cine știe, pe ultima sută de metri, se interesează de starea economiei, de educație, de sănătate. Mesajul USR rămâne același: toate partidele care se revendică a fi de centru dreapta sunt așteptate să se alăture proiectului nostru prezidențial. Nu avem voie să lăsam PSD-ul să acapareze toată puterea din statul român. O guvernare de stânga și cu accente autoritare ar fi un dezastru. Singura șansă pentru România este ca din decembrie să avem un Președinte și un Guvern de dreapta", a spus Lasconi într-o postare pe Facebook.
+++
Liderul PSD, premierul Marcel Ciolacu a anunțat la debutul ședinței de Guvern că, prin stabilirea calendarului alegerilor și adoptarea HG în acest sens, subiectul alegerilor se închide.
+++
Șeful PNL, Nicolae Ciucă, a spus după ședința Coaliției că Hotărârea de Guvern privind calendarul alegerilor va fi adoptat joi, de la ora 13:00, de Executiv, iar PSD și PNL vor avea candidați separați la alegerile prezidențiale.
+++
Liderul Forța Dreptei, Ludovic Orban, susține că "PSD și PNL dăunează grav democrației din România și cataloghează decizia de joi a Coaliției cu privire la calendarul electoral ca fiind "o nouă tentativă de viciere gravă a rezultatelor alegerilor".
"Consultările cu partidele din opoziție au fost un simulacru. O bătaie de joc față românii care sunt nemulțumiți de modul dezastruos în care guvernează coaliția toxică. Coaliția a făcut exact ceea ce le-am solicitat în mod expres să nu facă. Au organizat alegerile parlamentare după primul tur al prezidențialelor. Partidele care vor avea cei doi candidați din turul doi vor avea un avantaj net la parlamentare față de partidele care nu vor avea candidați în turul doi. În ultima săptămână de campanie la parlamentare, săptămâna decisivă în formarea opțiunilor de vot, liderii partidelor care nu vor intra în turul doi nu vor mai avea nicio relevanță în susținerea campaniei parlamentare fiind decredibilizați de ieșirea din cursă, care va fi considerată de o mare parte din electorat ca o înfrângere. Acest fapt va diminua drastic voturile pe care le vor obține la parlamentare partidele fără candidat și turul doi și va crește artificial scorul partidelor care își promovează candidații în turul doi prin polarizarea radicală care se manifestă la toate alegerile prezidențiale în turul doi", a scris Orban pe pagina lui de Facebook.
Profitând de faptul că sunt la guvernare, că au un control aproape total asupra administrației, asupra media, că au resurse nelimitate pentru susținerea campaniei, că vor controla ca în 9 iunie birourile electorale ale secțiilor de votare, să reușească să își promoveze candidații în turul doi, unde vor mima o luptă pentru a lua partea leului din voturile la parlamentare, iar după alegeri, indiferent cine câștigă prezidențialele să continue să guverneze împreună, mai spune șeful Forța Dreptei.
"Dacă românii ar înțelege că toate deciziile din acest an luate de coaliția mârșavă cu privire la datele alegerilor au fost luate pentru a perpetua la putere cele două partide stat, ar putea să facă ceea ce ar fi cu adevărat benefic pentru România și anume să nu voteze nici candidatul PSD, nici candidatul PNL, astfel încât să nu intre niciunul în turul doi. Așa sigur vom scăpa de ei!", a conchis el.
Și formațiunea extremistă AUR susține că data alegerilor a fost schimbată "de frica de George Simion".
"PSD și PNL au comasat alegerile locale cu cele europarlamentare de frica AUR și a lui George Simion. Scopul: AUR să nu câștige alegerile europarlamentare. Acum, după ce în luna februarie au schimbat calendarul electoral, vin și modifică din nou datele alegerilor, tot de frica lor față de George Simion și AUR", a transmis Alianța printr-un comunicat.
+++
Astfel, ținând cont și de opiniile exprimate de celelalte formațiuni politice, reprezentanții Coaliției au fost în consens în ceea ce privește organizarea alegerilor prezidențiale, dupa cum urmeaza:
• primul tur în data de 24 noiembrie
• al doilea tur în data de 8 decembrie.
De asemenea, s-a ajuns la un numitor comun pentru organizarea alegerilor parlamentare în data de 1 decembrie.
Decizia vine după săptămâni de blocaj și reproșuri între PSD și PNL. Luni și marți, premierul Marcel Ciolacu a chemat partidele politice la negocieri pentru a debloca situația și a anunțat că le va prezenta propunerile celor din PNL.
Dacă PSD voia alegeri în septembrie, liberalii s-au răzgândit și au insistat ca scrutinul prezidențial să aibă loc la termen, adică în noiembrie.
Comentarii