Purtătorul de cuvânt al PNL, Ionuț Stroe, afirmă că reprezentanții PSD și-au coordonat ieșirile după un punctaj de partid, pentru a acoperi o gafă făcută de ministrul Muncii, care a anunțat niște cifre eronate privind creșterile de pensii.

”Din punctul meu de vedere, reprezentanții PSD și-au coordonat ieșirile după un punctaj de partid, pentru a acoperi o gafă făcută de doamna ministru al Muncii, care a anunțat niște cifre eronate, punând în dificultate Ministerul de Finanțe. Când, de fapt, toată această situație se putea rezolva prin colaborare interministerială. Mai mult de atât, limbajul unor politicieni a mers cam departe, ajungându-se la cuvinte extrem de dure, precum apelativul ,,schizofrenic” la adresa unui ministru. Pentru a putea purta o dezbatere civilizată, este necesar să temperăm limbajul și să discutăm pe argumente și cifre”, a declarat Ionuț Stroe pentru News.ro.

El a afirmat că PNL susține principiile reformei sistemului de pensii și măsurile propuse.

”Singura noastră preocupare este să ne asigurăm că majorările sunt unele sustenabile. Trebuie să fim responsabili. Nu ne putem juca cu 3% din PIB. Nu le putem promite astăzi pensionarilor niște majorări care mâine să nu se mai poată aplica. Trebuie să avem calcule bine fundamentate și să identificăm corect resursele, în conformitate cu angajamentele pe care le avem față de instituțiile europene cu care colaborăm. Noi, liberalii, putem spune că avem ceva mai multă experiență cu majorări de pensii sustenabile. Am demonstrat acest lucru în cei trei ani de guvernare liberală: 2020-2022, când am crescut pensiile cu aproximativ 40%”, a precizat purtătorul de cuvânt al PNL.

Ionuț Stroe consideră că eventualele nelămuriri trebuie discutate în coaliție, reacțiile în social media nefiind o soluție.

”Considerăm că dacă este nevoie să lămurim anumite chestiuni o putem face în coaliție, nu prin reacții pe social media. Întotdeauna, când PNL a remarcat o problemă, a semnalat-o în coaliție, la fel cum a fost situația cu plățile cash. Am inițiat o discuție în coaliție și ieri, în ședința de guvern, problema a fost soluționată. Acesta este modul corect de lucru”, precizează Stroe.

Anterior, șeful PNL, Nicolae Ciucă, aflat într-o vizită în Baia Mare, a spus că, "în toată această dezbatere, eu nu cred că trebuie să venim în fața cetățenilor și să facem un joc politic pe o problemă foarte serioasă și foarte mult așteptată de români, pentru că e vorba de responsabilitatea noastră pentru a asigura sustenabilitatea acestei noi legi a pensiilor”.

Șeful PNL a mai precizat că, ținând cont de impactul bugetar, este "absolut necesar ca la nivelul Guvernului să se identifice sursele de finanțare, pentru ca în 2024 pentru creșterea cu rata inflației să asigurăm o anvelopă de aproximativ 15 miliarde de lei, iar de la 1 septembrie valoarea necesară este de aproximativ 10 miliarde de lei".

Fostul premier a mai arătat că, din calculele Ministerului Muncii, în total, în 2024 este nevoie de 25 de miliarde și pentru anul 2025 trebuie 33 de miliarde de lei pentru a susține aceste creșteri de pensii.

+++

Guvernul a adoptat joi legea pensiilor, după discuții aprinse între PSD și PNL și după amânarea, respectiv blocarea ședinței de Guvern. Vineri dimineață, mai mulți social-democrați au ieșit cu mesaje critice la adresa ministrului Finanțelor, Marcel Boloș, susținut de liberali.