Noua lege a pensiilor a stârnit tensiuni în Coaliția PSD-PNL, motivul fiind sursele din finanțare pentru majorările de pensii promise în 2024.

UPDATE

Pensiile celor peste 4,7 milioane de beneficiari vor fi recalculate după noua formulă.

Guvernul spune că noua lege vine să corecteze inechitățile dintre cei care au muncit la fel, dar au ieșit la pensie în ani diferiți, dintre bărbați și femei, între cei care încasează indemnizația minimă socială.

Dreptul la pensie se obține după minim 15 ani de contribuții, fără a fi luate în calcul perioadele necontributive asimilate (studii universitare, stagiul militar, concediul medical, șomajul, deportarea, prizonieratul sau detenția politică).

Se egalizează treptat, până în 2035, vârsta de pensionare pentru femei și bărbați la 65 de ani. În cazul femeilor, concediul pentru creșterea copilului este considerat perioadă contributivă, iar vârsta de pensionare se reduce cu 6 luni pentru fiecare copil (până la cel mult 3 ani și 6 luni).

Se vor acorda puncte suplimentare pentru perioadele de cotizare mai mari de 25 de ani după următoarea formulă: +0,5 puncte/an pentru intervalul 26-30 de ani;+0,75 puncte/an pentru intervalul 31-35 de ani; +1 punct/an începând de la 36 de ani.

De asemenea, sporurile nepermanente pentru care s-au plătit contribuții se iau în calcul la stabilirea pensiei: acord global, al 13-lea salariu, plata cu ora, premii, prime etc.

Pensiile se vor majora anual, la 1 ianuarie, cu rata medie a inflației plus 50% din creșterea reală a salariului mediu brut. În baza unui contract voluntar de asigurare se pot cumpăra maximum 6 ani de vechime.Potrivit legii, vor exista următoarele tipuri de pensii: pentru limită de vârstă, de invaliditate, anticipată, de urmaș.

Proiectul de lege va fi transmis spre dezbatere și aprobare Parlamentului. De la 1 ianuarie 2024 se majorează cu 13,8% punctul de pensie, de la 1785 de lei la 2032 de lei, iar de la 1 septembrie 2024 pensiile se majorează în urma recalculării după noua formulă. 

+++

Joi seară, premierul Marcel Ciolacu a anunțat, într-un scrut mesaj pe Facebook, faptul că legea pensiilor a fost adoptată.

"Legea pensiilor a fost adoptată! Nu există <nu vreau> sau <nu pot> atunci când vine vorba de pensionari. Acest Guvern le va face dreptate", a scris acesta.

+++

Ședința de Guvern a fost întreruptă din nou, joi, pe fondul neînțelegerilor din coaliție privind noua lege a pensiilor. Ministerul Finanțelor a dat avizul cu observații pe proiectul de lege și se așteaptă și avizul Consiliului Economic și Social (CES). Discuțiile vizează impactul bugetar al legii pensiilor, după recalcularea lor, potrivit unor surse guvernamentale, citate de News.ro.

+++

Ședința de Guvern a început după ora 14:00.

La începutul ședinței, premierul Marcel Ciolacu nu a spus nimic despre neînțelegerile cu liberalii.

"Astăzi avem pe masa Guvernului proiectul noii legi a pensiilor din sistemul public. Este una dintre cele mai importante legi din acest mandat care aduce două majorări de pensii în anul 2024. Prima va fi la 1 ianuarie, când va fi indexat punctul de pensie, cum prevede legea. A doua va veni la 1 septembrie, când majoritatea pensiilor vor crește prin recalculare, reparând nedreptăți majore. Vor fi eliminate toate inechitățile din sistemul public de pensii atât cele dintre femei și bărbați, dar și cele dintre persoanele pensionate în baza unor legi diferite", a spus acesta.

Mai mult, prin aprobarea acestei legi, se elimină pragul de 9,4% din PIB introdus de cei care doreau "blocarea creșterii pensiilor până în anul 2070", a mai completat premierul.

+++

Liderul PNL, Nicolae Ciucă, s-a dus joi la Guvern, iar ședința programată să înceapă la ora 12:00 a fost amânată cu o oră pentru ca cele două partide să cadă la pace.

Ciucă a declarat când a ajuns la Palatul Victoria că la cifrele anunțate miercuri seară de 55,6 miliarde de lei, impactul bugetar pentru cele două majorări din 1 ianuarie 2024 și 1 septembrie 2024 este de aproximativ 3% din PIB, ceea ce "este enorm de mult și trebuie să identificăm sursele de finanțare".

De asemenea, șeful PNL a mai transmis că "nu va exista aviz de la Ministerul de Finanțe până nu va exista o clarificare în privința finanțării". Reamintim că Finanțele sunt conduse de Marcel Boloș, susținut de liberali.

Marcel Ciolacu vrea ca legea pensiilor să fie adoptată până pe 20 noiembrie.

Pe 2 noiembrie, Ciolacu spunea că că renegocierea PNRR, în sensul eliminării pragului de 9,4% din PIB pentru pensii depinde de adoptarea legii și nu ar vrea ca din cauza "unor blocaje, mai ales în Guvern, pensionarilor să nu li se facă dreptate sau să aibă pensiile înghețate, cum au trecut unii în PNRR, până în 2070".