O a treia întâlnire între liderii PSD-PNL pentru a stabili calendarul alegerilor prezidențiale s-a terminat cu un nou blocaj. Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă nu au reușit încă să stabilească datele primului și celui de-al doilea tur.

"A avut loc o altă ședință a Coaliției astăzi. (...) Au existat și anumite discuții legate de data alegerilor. După cum știți, în februarie-martie s-a decis un calendar întreg pentru tot anul electoral 2024, iar domnul Ciucă a avansat atunci data de 15 septembrie, dată pe care am avut-o în vedere atunci când politic s-a decis inițierea unei HG care să aibă data de 15 septembrie ca tur unu și 29 septembrie ca tur doi. Între timp, colegii liberali au venit săptămâna trecută cu o nouă propunere, enunțată tot de domnul Ciucă, aceea ca 29 septembrie să fie data primului tur. Din păcate, astăzi au fost încercări de a discuta iarăși aceste date. PSD nu poate fi de acord cu transformarea săptămânală a calendarului electoral, pentru că nu suntem singurii care candidăm. Pe această discuție rămâne ca în cursul aceste săptămâni, domnul Predoiu, ca ministru de Interne, are două HG pe masă: cea cu 15 septembrie și cea cu 29 septembrie. Rămâne ca el și PNL să decidă care din aceste date le sunt convenabile, noi făcând această concesie cu 29 septembrie primul tur", a declarat, marți, purtătorul de cuvânt al PSD, Lucian Romașcanu, la sediul central al partidului. 

Rareș Bogdan a anunțat că datele avansate de PNL sunt 10 noiembrie și 24 noiembrie.

El a spus că nu crede că se rupe Coaliția dacă nu se ajunge la un consens, pentru că ea este asumată și trebuie să funcționeze până în 2025.

Întrebat ce se întâmplă dacă PNL, prin miniștrii săi, blochează emiterea de avize la proiectul de HG și continuă să ceară ca alegerile să aibă loc în octombrie, Romașcanu spune că discuția se va purta "după ce vom avea această ședință de Guvern" și speră că "avem un partener care își respectă cuvântul dat".

Despre faptul că PNL acuză PSD insistă să organizeze alegerile în septembrie, pentru că atunci se termină recalcularea pensiilor și vrea să puncteze electoral, Lucian Romașcanu a negat. În replică, Romașcanu a spus că PNL vrea tergiversarea alegerilor pentru că "un anumit candidat nu stă bine în sondaje" și nu se pot organiza în funcție de dorințele unora de a ajunge în turul al doilea.

De asemenea, sunt puține șanse la PSD și PNL să aibă liste comune la alegerile europarlamentare, în condițiile în care în alegerile prezidențiale se merge pe căi separate, a mai explicat purtătorul de cuvânt al social-democraților.

Dacă se ajunge din nou la discuția unui tandem la prezidențiale, PSD este cel care trebuie să dea candidatul comun, mai spune social-democratul.

+++

Prim-vicepreședintele PNL, Rareș Bogdan, a ieșit și el cu explicații despre eșecul Coaliției de a cădea la pace în privința alegerilor prezidențiale.

"Propunerea respectivă (privind candidatul comun - n.r.), din punctul nostru de vedere, este caducă. Credem că alegerile trebuie organizate la termenul constituțional, adică în noiembrie" a spus Rareș Bogdan la sediul PNL.

"Considerăm noi, PNL, că cetățenii trebuie să fie extrem de bine informați, să poată vedea dezbateri prezidențiale extrem de importante (...) și tocmai de aceea, considerăm că trebuie să păstrăm calendarul constituțional din luna noiembrie, iar argumentele sunt multiple. În urma organizării alegerilor din 9 iunie, s-a putut vedea că câteva sute de școli au fost probleme legate de reluarea procesului de învățare, până la 8-10 zile de întârzieri în folosirea spațiilor de clasă și considerăm că educația e esențială și nu poate fi pusă între paranteze de o clasă politică responsabilă", a mai adăugat acesta.

Rareș Bogdan a mai argumentat că, dacă alegerile sunt în septembrie, luna august, cea dedicată campaniei, este "una în care este extrem de greu să poți să-i găsești preocupați (pe oameni - n.r.) de chestiunile legate de alegerile prezidențiale", iar octombrie-noiembrie ar fi cele mai bune luni, dat fiind că peste un milion de studenți se vor afla atunci în centrele univeristare.

Despre ultimatumul primit de ministrul PNL al Internelor pentru data de vineri, Rareș Bogdan a spus că trebuie găsită o soluție, cel mai probabil o dată intermediară, adică nici cum vrea PSD, nici cum vrea PNL. De asemenea, Predoiu este plecat la Forumul Salzburg până joi și atunci se va discuta despre HG.

El a negat și că PNL vrea alegeri mai târziu pentru ca Nicolae Ciucă să aibă șanse să intre în turul doi, afirmând că acuzațiile PSD în acest sens sunt "neelegante".

Întrebat dacă răzgândirea PNL are legătură cu faptul că președintele Klaus Iohannis nu mai are nicio șansă să plece în vreo funcție înaltă la nivelul NATO sau UE, el a negat, afirmând că s-ar putea să avem surprize în ceea ce privește funcțiile de la nivelul UE, care se votează în toamnă.

Rareș Bogdan a negat ieșirea PNL de la guvernare, pentru că situația geopolitică, banii din PNRR și dezvoltarea României sunt mai importante, iar plecarea liberalilor ar arunca în "haos" țara.


+++

Vineri, când se reunește Coaliția, Romașcanu a spus că ministrul Predoiu trebuie să vină în ședința de Guvern cu un calendar asumat.

Data limită pentru stabilirea calendarului alegerilor prezidențiale este 2 iulie, pentru că Guvernul trebuie să emită Hotărârea privind organizarea scrutinului.