PSD a trimis, în a doua zi de consultări cu președintele Klaus Iohannis pe tema referendumului, doi foști deținuți care îl acuză pe procurorul general Augustin Lazăr că a refuzat să-i libereze condiționat pe vremea comunismului.

UPDATE 12.20 "Am precizat că Parlamentul, așa cum a dat acel aviz nr. 5/2017, va aviza favorobail solicitarea președintelui de a demara un referendum consultativ, cu recomandările care au fost făcute, care nu erau altceva decât citate din Constituție, decizii ale CCR și recomandările Comisiei de la Veneția", a declarat Eugen Nicolicea la finalul consultărilor.

Nicolicea a mai spus că cei doi i-au propus lui Klaus Iohannis două sugestii de întrebări pentru referendum: "Frați români, este moral, legal și constituțional ca la 30 de ani de la Revoluția sângereoasă anticomunistă din Decembrie '89 să se tolereze în funcții înalte de conducere foști torționari?" și "E normal ca la 30 de ani de la Revoluție, foștii torționari să fie promovați în funcții gigantice de conducere?".

În realitate, cei doi nu i-au făcut niciun fel de sugestii de întrebări președintelui.

La rândul lor, cei doi foști deținuți au povestit momente din perioada în care au fost închiși, acuzându-l pe actualul procuror general, Augustin Lazăr, că nu a vrut să-i elibereze.

+++

Unul dintre cei doi așa-zisi deținuți politici - Ioan Muntean - e un infractor de drept comun recidivist, care a în anii ’80 a atacat un grănicer și i-a luat pistolul mitralieră și muniția, scrie G4Media.ro.

+++

După încheierea consultărilor, Eugen Nicolicea a părăsit sala, iar președintele a rămas la discuții cu cei doi foști deținuți politici.

UPDATE 12.00 Consultările președintelui lui delegația PSD durează de aproximativ o oră, iar când au sost la Palatul Cotroceni, Iohannis le-a transmis că se bucură că PSD i-a trimis pe ei.

+++

Astfel, alături de deputatul PSD Eugen Nicolicea vor mai participa la consultări și Marin Iancu și Ioan Munteanu, doi foști deținuți înainte de 1989 care se declară victimele lui Augustin Lazăr.

"Domnul Marin Iancu a fost deținut politic la penitenciarul din Aiud timp de cinci ani și patru luni. Deși îndeplinea condițiile pentru a putea fi eliberat, procurorul Augustin Lazăr, pe atunci președinte al Comisiei de propuneri pentru punerea în libertate condiționată de la închisoarea din Aiud i-a refuzat de patru ori liberarea condiționată. Mai exact, cazul domnului Marin Iancu a fost analizat de patru ori de către Comisia lui Lazar. Și de fiecare dată s-a considerat că acesta nu poate fi pus în libertate, fiind amânat până când deținutul politic și-a ispășit integral pedeapsa, deși îndeplinea condițiile legale pentru a putea fi eliberat", se arată într-un comunicat de presă transmis de PSD.

PSD mai arată că, după ce și-a ispășit integral pedeapsa, generalul în rezervă Marin Iancu "a trecut prin alte momente cumplite în ziua de 21 decembrie 1989, zi în care fiica cea mare a fost împușcată. În timp ce protesta în stradă împreună cu fiica cea mică împotriva regimului comunist, a aflat că fiica cea mare a fost ucisă".

Despre Ioan Munteanu, social-democrații susțin că Lazăr a refuzat de două ori să-l libereze condiționat, iar deținutul i-a făcut o plângere, în schimb, a fost băgat zece zile la izolare.

"Domnul Ioan Muntean, de asemenea, a fost deținut politic la penitenciarul din Aiud, Secția 6-a Bis cu regim restrictiv, categoria deținuți politici extrem de periculoși pentru statul comunist PCR,  timp de șapte ani. La fel, Comisia condusă de Augustin Lazăr i-a respins de două ori liberarea. După ce i-a făcut plângere lui Lazăr despre abuzurile din penitenciar, acesta i-a întocmit un raport de pedepsire și l-a băgat zece zile la izolare. Cei doi eroi încarcerați au trăit un calvar în penitenciarul din Aiud, le-au fost răpiți ani din viață, ani petrecuți în iadul condus de Lazăr", mai arată PSD.

+++

Liviu Dragnea anunța joi seară la Antena 3 că la Cotroceni vor merge trei persoane care "o să-i placă foarte mult" președintelui.

"Mâine o să meargă trei persoane. Domnul Nicolicea și încă două persoane. Le comunicăm mâine dimineață la Cotroceni. La 9.00 dimineață va primi faxul domnul Iohannis. Cred că o să fie trei persoane care o să-i placă foarte mult, ca să fie un dialog constructiv, să se înțeleagă, să fie compatibili", a spus Liviu Dragnea.