PSD și PNL se îndreaptă pe drumuri separate în lupta pentru Palatul Cotroceni. Potrivit unor lideri ai celor două partide social-democrații merg cu un candidat care e membru de partid, iar liberalii merg pe mâna lui Nicolae Ciucă.

UPDATE

Liderul PSD, Marcel Ciolacu, a declarat vineri, la finalul ședinței CPN de la Sâmbăta de Sus că, "indiferent dacă avem un candidat unic al celor două partide sau dacă nu avem candidat unic, PSD avea candidat la funcția de președinte al României".

"Am dovedit că suntem cel mai mare partid din România și același lucru l-am dovedit împreună cu voturile românilor", a spus Ciolacu.

La începutul lunii iulie, social-democrații vor desemna candidatul în cadrul unui Congres.

Șeful PSD a mai spus că alegerile prezidențiale rămân pe 15 septembrie pentru turul I și 29 septembrie pentru turul II.

Întrebat dacă Mircea Geoană ar putea fi susținut, Ciolacu a replicat că, înainte de toate, partidul ar trebui să aibă o discuție cu numărul doi din NATO.

"Dacă mă uit la toți cei care au câștigat acum (alegerile - n.r.), nu văd profilul trectului", a spus liderul PSD, fără a spune dacă prin această remarcă s-a referit la Mircea Geoană ca la "un om al trectului".

Apoi, Ciolacu a mai adăugat: ”Eu am anunțat foarte clar că, în luna decembrie, nu voi candida la funcția de președinte din partea PSD".

+++

Secretarul general al PSD, Paul Stănescu, a declarat vineri, înainte de ședința conducerii partidului de la Sâmbăta de Sus din județul Brașov, că PSD va avea candidat la funcția prezidențială, un membru al PSD, potrivit News.ro.

"PSD va avea candidat la funcția prezidențială, un membru al PSD”, a spus Paul Stănescu înainte de ședință. Întrebat dacă candidatul PSD va fi Marcel Ciolacu, Stănescu a răspuns: ”Cutuma partidului cam așa a fost”.

Despre o posibilă susținere a lui Mircea Geoană, Stănescu a arătat că exclude acest scenariu.

”Eu exclud acest lucru. Eu, ca secretar general și membru al partidului, exclud acest lucru”, a afirmat el, adăugând că nu crede că o astfel de propunere va fi făcută în interiorul partidului.

Întrebat dacă alegerile prezidențiale vor rămâne în luna septembrie, Paul Stănescu a spus: ”Cred că da”.

Prim-vicepreședintele PNL, Rareș Bogdan, a anunțat joi că în 10 zile liberalii vor avea Consiliul Național și apoi Congres până pe data de 10 iulie pentru desemnarea candidatului la prezidențiale, el precizân despre candidatul formațiunii că este Nicolae Ciucă, mai spune sursa citată.

”Pe calendarul firesc, săptămâna viitoare, Birou Permanent Național, apoi, la sfârșitul săptămânii sau în 10 zile vom avea Consiliul Național și apoi Congres până pe data de 10 iulie pentru desemnarea candidatului. Candidatul este Nicolae Ciucă”, a anunțat Rareș Bogdan. El a precizat: ”PNL este obligat, și acest lucru ne-a arătat foarte clar, inclusiv votul de acum, este obligat să aibă candidat la președinția României”.

Despre discuțiile privind un candidat comun al coaliției PSD-PNL, Rareș Bogdan a spus: ”Vom sta de vorbă cu delicatețe, onoare și respect cu colegii noștri de guvernare. Le vom transmite încă o dată că PNL nu părăsește guvernarea și continuăm actul de guvernare în beneficiul românilor, pentru atragerea de bani europeni, investiții și pentru creșterea economică serioasă și nu se pune problema, în niciun caz, ca PNL să părăsească guvernarea, dar PNL va avea candidat propriu”.

”Sigur, că am fi foarte încântați ca PSD să-l susțină pe domnul general Nicolae Ciucă pentru președinția României. Ar fi o chestiune firească, dar nici nu putem să le impunem social democraților să nu aibă candidat, dacă domniile lor doresc acest lucru”, a completat el.