PSD a sesizat autoritățile publice cu atribuții de control în domeniul pandemiei cu privire la pregătirile PNL în vederea săvârșirii unei "infracțiuni", prin organizarea unui Congres cu 5.000 de participanți.

În sesizare se arată că acest tip de eveniment politic nu se încadrează în categoria „producțiilor artistice” ale unor instituții de cultură care pot desfășura activități în spații închise, până la limita de 50% din capacitatea sălii, așa cum prevăd normele legale în vigoare.

"Congresul PNL nu este nici concert, nici circ, nici spectacol dramatic, nici teatru de păpuși sau marionete, nici cabaret", spun social-democrații.

Citește și: Valul 4 nu pune piedici organizării Congresului PNL. Cîțu invocă o "recomandare" de la specialiști

„Chiar dacă metaforic, Congresul PNL ar putea fi asociat cu unele dintre aceste activități, din punct de vedere juridic evenimentele politice nu pot fi asimilate categoriei de „activitate culturală” sau „producție artistică”. Prin urmare, organizarea unui congres politic cu 5.000 de participanți cu prezență fizică nu respectă rigorile legale în vigoare și, ca atare, capătă aspectul infracțiunii sancționate de art. 352 din Codul Penal, privind zădărnicirea combaterii bolilor”, se arată în sesizarea depusă de PSD. 

Prin urmare, PSD solicită instituțiilor sesizate să ia „toate măsurile necesare pentru prevenirea și împiedicarea comiterii unei astfel de infracțiuni, inclusiv prin sancționarea și dispersarea celor care vor încerca să participe la această întrunire eminamente politică”.

Instituțiile la care a fost depusă sesizarea sunt Prefectura Capitalei, DSU, Inspectoratul General al Jandarmeriei Române, Inspectoratul General al Poliției, Direcția Generală a Poliției Municipiului București, Poliția Locală a Municipiului București și Poliția Locală a Sectorului 1.