Social-democrații au adoptat vineri, la Băile Herculane, o rezoluție privind un așa-zis stat paralel, format din persoane care au condus sau încă mai conduc instituții publice de forță. Acest stat paralel ar urmări eșecul programului de guvernare.

"PSD a analizat situația tensionată prezentă în spațiul public din cauza numeroaselor informații despre abuzurile grave ale unor persoane care activează, au condus sau încă mai conduc instituții publice de forță și care indică în mod clar existența unui așa-numit «Stat Paralel și Ilegitim», care încearcă să preia controlul asupra puterii politice, legitim constituită prin alegeri libere și corecte, reprezentând un pericol de natură să îngrijoreze opinia publică. PSD constată existența mai multor vulnerabilități ale statului de drept, care sunt speculate de exponenții «Statului Paralel și Ilegitim», cu scopul de a controla discreționar puterea politică sau puterea judecătorească", se arată în rezoluția citită de secretarul general al partidului, Marian Neașcu.

În document se mai arată că «Statul Paralel și Ilegitim» folosește "resursele financiare publice și instrumentele specifice autorității de stat pentru a-i intimida, șantaja sau a-i înlătura pe decidenții politici care susțin sau promovează modificările legislative menite să readucă puterile statului în matca lor constituțională, în acord cu principiile democratice și cu drepturile și libertățile fundamentale ale omului".

Social-democrații susțin că acțiunile din ultima perioadă ale «Statului Paralel și Ilegitim», disimulate sub așa-numită «luptă anti-corupție», au drept scop "hărțuirea și, în ultimă instanță, decapitarea puterii politice legitim alese, pentru ca aceasta să nu își poată îndeplini Programul de guvernare angajat în fața electoratului".

"Statul paralel" ar miza pe un eșec al Programului de guvernare, fapt ce ar diminua șansele în viitoarele scrutine electorale pentru cele două partide politice din coaliția de guvernare:

"Așadar, din dorința de a deține controlul asupra puterii politice, «Statul Paralel și Ilegitim» adoptă o conduită anti-națională și anti-cetățenească, fiind dispus să blocheze toate politicile publice de creștere a veniturilor populației, de creare de locuri de muncă, de susținere a capitalului autohton sau de reformare a Justiției".

Complicitatea lui Iohannis

 

PSD constată "lipsa de reacție complice" a președintelui Klaus Iohannis în ceea ce privește numeroasele încălcări ale Constituției României comise de exponenții Statului Paralel și Ilegitim.

"Tolerând toate aceste abateri grave de la litera și spiritul Constituției, președintele României încalcă una dintre principalele sale atribuții, respectiv aceea de a «veghea la respectarea Constituției și la buna funcționare a autorităților statului», PSD își manifestă susținerea totală față de reformarea sistemului de justiție, după modelul funcțional european",

 

potrivit rezoluției adoptate în unanimitate în ședința CEx.

Întrebat dacă se vor lua măsuri împotriva președintelui Iohannis, urmare a acuzațiilor din rezoluție, Liviu Dragnea a spus că nu s-a discutat.

În privința mult-discutatului miting al PSD, Dragnea a anunțat că filialele partidului pot organiza manifestații publice. În ședință nu s-a decis însă organizarea unui miting al partidului, așa cum ar fi dorit unii social-democrați, cei mai vocali în acest sens fiind Codrin Ștefănescu și Liviu Pleșoianu.

"Partidele de guvernământ din Polonia și Ungaria au fost în stare să organizeze mitinguri, marșuri cu sute de mii de oameni, pentru țările lor, nu numai pentru partidele lor. Psd, care a obținut un scor uriaș pentru întreaga europă, e sau nu în stare?”, a scris pe Facebook deputatul Liviu Pleșoianu.

100 de realizări "mărețe"

Înainte de CEx jurnaliștii prezenți la Băile Herculane au primit un raport pe zeci de pagini, cu planșe și grafice colorate, în care sunt trecute 100 de măsuri îndeplinite de social-democrați.

La capitolul "Viziunea economică a programului PSD" e prezentat un "Top 5 mondial la creștere economică", în care România este pe primul loc, înaintea Chinei și Indiei, conform estimării FMI, respectiv, pe locul trei, potrivit estimării Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică.

România ar sta bine și la absorbția fondurilor europene, depășind state precum Olanda, Austria, Croația, Italia, Irlanda, Slovenia, Belgia și Franța.

La capitolul "Mediul de afaceri" figurează înființarea Ministerului Turismului și a Ministerului pentru Mediul de Afaceri.

Pe listă se mai află finalizarea Stadionului Ion Oblemenco din Craiova, finalizarea a 97 de locuințe pentru tineri, recepționarea a 15 km de autostradă, realizarea a 106 clase de învățământ dual, finalizarea a 46 de grădinițe și 24 de școli sau elaborarea Legii manualului.

Citiți tot documentul, aici.