Social-democraţii au adoptat vineri, la Băile Herculane, o rezoluţie privind un aşa-zis stat paralel, format din persoane care au condus sau încă mai conduc instituţii publice de forţă. Acest stat paralel ar urmări eşecul programului de guvernare.

"PSD a analizat situaţia tensionată prezentă în spaţiul public din cauza numeroaselor informaţii despre abuzurile grave ale unor persoane care activează, au condus sau încă mai conduc instituţii publice de forţă şi care indică în mod clar existenţa unui aşa-numit «Stat Paralel şi Ilegitim», care încearcă să preia controlul asupra puterii politice, legitim constituită prin alegeri libere şi corecte, reprezentând un pericol de natură să îngrijoreze opinia publică. PSD constată existenţa mai multor vulnerabilităţi ale statului de drept, care sunt speculate de exponenţii «Statului Paralel şi Ilegitim», cu scopul de a controla discreţionar puterea politică sau puterea judecătorească", se arată în rezoluţia citită de secretarul general al partidului, Marian Neaşcu.

În document se mai arată că «Statul Paralel şi Ilegitim» foloseşte "resursele financiare publice şi instrumentele specifice autorităţii de stat pentru a-i intimida, şantaja sau a-i înlătura pe decidenţii politici care susţin sau promovează modificările legislative menite să readucă puterile statului în matca lor constituţională, în acord cu principiile democratice şi cu drepturile şi libertăţile fundamentale ale omului".

Social-democraţii susţin că acţiunile din ultima perioadă ale «Statului Paralel şi Ilegitim», disimulate sub aşa-numită «luptă anti-corupţie», au drept scop "hărţuirea şi, în ultimă instanţă, decapitarea puterii politice legitim alese, pentru ca aceasta să nu îşi poată îndeplini Programul de guvernare angajat în faţa electoratului".

"Statul paralel" ar miza pe un eşec al Programului de guvernare, fapt ce ar diminua şansele în viitoarele scrutine electorale pentru cele două partide politice din coaliţia de guvernare:

"Aşadar, din dorinţa de a deţine controlul asupra puterii politice, «Statul Paralel şi Ilegitim» adoptă o conduită anti-naţională şi anti-cetăţenească, fiind dispus să blocheze toate politicile publice de creştere a veniturilor populaţiei, de creare de locuri de muncă, de susţinere a capitalului autohton sau de reformare a Justiţiei".

Complicitatea lui Iohannis

 

PSD constată "lipsa de reacţie complice" a preşedintelui Klaus Iohannis în ceea ce priveşte numeroasele încălcări ale Constituţiei României comise de exponenţii Statului Paralel şi Ilegitim.

"Tolerând toate aceste abateri grave de la litera şi spiritul Constituţiei, preşedintele României încalcă una dintre principalele sale atribuţii, respectiv aceea de a «veghea la respectarea Constituţiei şi la buna funcţionare a autorităţilor statului», PSD îşi manifestă susţinerea totală faţă de reformarea sistemului de justiţie, după modelul funcţional european",

 

potrivit rezoluţiei adoptate în unanimitate în şedinţa CEx.

Întrebat dacă se vor lua măsuri împotriva preşedintelui Iohannis, urmare a acuzaţiilor din rezoluţie, Liviu Dragnea a spus că nu s-a discutat.

În privinţa mult-discutatului miting al PSD, Dragnea a anunţat că filialele partidului pot organiza manifestaţii publice. În şedinţă nu s-a decis însă organizarea unui miting al partidului, aşa cum ar fi dorit unii social-democraţi, cei mai vocali în acest sens fiind Codrin Ştefănescu şi Liviu Pleşoianu.

"Partidele de guvernământ din Polonia și Ungaria au fost în stare să organizeze mitinguri, marșuri cu sute de mii de oameni, pentru țările lor, nu numai pentru partidele lor. Psd, care a obținut un scor uriaș pentru întreaga europă, e sau nu în stare?”, a scris pe Facebook deputatul Liviu Pleşoianu.

100 de realizări "măreţe"

Înainte de CEx jurnaliştii prezenţi la Băile Herculane au primit un raport pe zeci de pagini, cu planșe și grafice colorate, în care sunt trecute 100 de măsuri îndeplinite de social-democrați.

La capitolul "Viziunea economică a programului PSD" e prezentat un "Top 5 mondial la creștere economică", în care România este pe primul loc, înaintea Chinei și Indiei, conform estimării FMI, respectiv, pe locul trei, potrivit estimării Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică.

România ar sta bine şi la absorbția fondurilor europene, depăşind state precum Olanda, Austria, Croația, Italia, Irlanda, Slovenia, Belgia și Franța.

La capitolul "Mediul de afaceri" figurează înființarea Ministerului Turismului și a Ministerului pentru Mediul de Afaceri.

Pe listă se mai află finalizarea Stadionului Ion Oblemenco din Craiova, finalizarea a 97 de locuințe pentru tineri, recepţionarea a 15 km de autostradă, realizarea a 106 clase de învățământ dual, finalizarea a 46 de grădinițe și 24 de școli sau elaborarea Legii manualului.

Citiţi tot documentul, aici.