PSD și PNL nu au reușit să se înțeleagă pe felul în care legea certificatului COVID obligatoriu la locul de muncă ar trebui adoptată.

Social-democrații vor ca proiectul să fie adoptat până la finalul anului prin asumarea răspunderii Guvernului Ciucă în Parlament. Concret, acest lucru înseamnă că proiectul va trece fără dezbateri și vot în Parlament.

Pe de altă parte, liderul PNL, Florin Cîțu, a declarat miercuri dimineață că nu este de acord cu această propunere deoarece asumarea răspunderii ar trebui să fie făcută atunci când nu există o majoritate în Parlament care să voteze favorabil proiectul.

"Discuția despre asumarea răspunderii nu a existat în coalișie, deci eu nu pot să comentez. Noi preferăm varianta de a avea un proiect transparent în Parlament, dezbătut în comisii și pentru a elimina orice element care să pună sub semnul întrebării acestui proiect", a spus Cîțu.

El a precizat și că astăzi, în Parlament, coaliția are o majoritate de 70% care trece bugetul de stat pe anul 2022 în 2 zile, astfel că nu crede că este un efort foarte mare să treacă și proiectul certificatului COVID prin dezbateri.

"Asumarea răspunderii este decizia premierului și nu pot comenta eu, dar acest lucru se face când ești o minoritate sau ai o majoritate fragilă. Așa cum făcea Guvernul Boc, cum ne-am asumat în Guvernul Orban bugetul când aveam 20%. Așa și eu puteam să îmi asum proiecte de legi”, a mai declarat Cîțu.  

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a declarat marți seara că proiectul privind certificatul verde COVID "trebuie să treacă" de Parlament, pentru că altfel "avem cu toții o problemă".

"Certificatul verde trebuie să treacă, pentru că trebuie să avem la dispoziție un instrument, dacă, cumva, apare un val pandemic. Dacă nu apare un val pandemic, atunci avem doar un cadru legal. (...) Dacă nu trece certificatul verde, avem cu toții o problemă", a precizat ministrul Sănătății, după ce a fost prezent în Comisiile reunite de buget-finanțe pentru avizarea bugetului pe 2022 al Ministerului Sănătății.

Ce înseamnă asumarea răspunderii guvernamentale:

Angajarea răspunderii Guvernului asupra unui proiect de lege are drept particularitate faptul că proiectul nu mai urmează procedura legislativa prevăzută în regulamentele celor două Camere, acesta fiind supus unei dezbateri strict politice, având drept consecința menținerea în continuare sau demiterea Guverului în funcțiune prin retragerea încrederii acordate de Parlament și declanșarea, în condițiile Constituției, a proceduri pentru alcătuirea unui nou Guvern.

Angajarea răspunderii Guvernului asupra unui proiect de lege reprezintă o soluție extremă, la care poate recurge Guvernul atunci când, pentru adoptarea într-un timp scurt a proiectului, nici procedura de urgență și nici procedura ordonanțelor de urgență nu mai pot da rezultatele scontate.  

Adoptarea unui proiect de lege, pe această cale, reprezintă nu numai o măsură de ocolire a regulilor procedurii legislative, dar și o modalitate ultrarapidă, generată de împrejurări excepționale, de adoptare a legii.