Deputatul PSD Georgian Pop a inițiat un proiect legislativ prin care persoanele care divorțează să beneficieze de un concediu de 3 zile cu plată, la el caîn cazul decesului soțului sau a altei rude de până la gradul II.

Deputatul PSD citează în expunerea de motive a proiectului o statistică a INS care spune că, din anul 1990 și până în prezent, numărul total al căsătoriilor dintr-un an este în medie de 25%, astfel că una din patru căsnicii se sfârșește prin divorț.

"Considerăm oportună și necesară oferirea de sprijin salariaților care trec prin trauma desfacerii căsătoriei prin acordarea unui concediu pentru divorț de 3 zile plătite", mai spune el în expunerea de motive.

Pop afirmă că articolul 125 alin. (1) din Codul Muncii prevede în prezent că angajații au dreptul la 3 zile de concediu plătite pentru situații familiale deosebite sau în cazul decesului soțului sau a altei rude de până în gradul II, urmând ca, dacă va fi adoptată inițiativa sa, să fie adăugat și divorțul printre acest situații.

"Indiferent de modul ales pentru a le folosi, persoanele care divorțează trebuie să aibă dreptul la zile libere, fără a le fi afectate zilele de concediu de odihnă, având în vedere că trec printr-un eveniment familial deosebit, tocmai acest eveniment fiind cel ce creează nevoia de timp liber pentru soluționarea problemelor pe care le implică.

De asemenea, social-democratul mai menționează că aceste zile libere pot fi folosite de către cei care au încheiat o căsătorie pentru "soluționarea problemelor pe care noua situație familială le aduce, cum ar fi probleme administrative sau locative, până la relația cu copiii sau nevoia de deconectare".