Președintele interimar al Camerei Deputaților, Alfred Simonis, anunță că PSD a depus în Parlament două inițiative legislative prin care vrea să interzică vânzarea către minori a băuturilor energizante și a țigărilor electronice.

"Energizantele conțin substanțe, precum cafeină, taurină, carnitină, guarana, glucuronolactona și alți compuși cu efect de stimulare a sistemului nervos central și reprezintă un real pericol pentru sănătatea copiilor. Cât despre țigările electronice, acest proiect de lege a apărut în urma mai multor discuții pe care le-am purtat în special cu reprezentanți ai sistemului de învățământ care s-au plâns de un adevărat fenomen care se petrece chiar în școli. Ușurința cu care se pot procura aceste țigări este uluitoare”, a transmis Simonis, citat într-un mesaj postat pe pagina de Facebook a PSD.

Ulterior, într-o declarație la Parlament, acesta a precizat că în cazul țigărilor electronice este vorba despre toate dispozitivele de acest gen, fie ele cu "tutun încălzit, răcit sau cum Dumnezeu s-o mai numi".

Astfel, aceste tipuri de țigări și energizantele vor intra în categoria țigărilor tradiționale și a băuturilor alcoolice, produse interizse a fi vândute către minori.

Simonis a mai spus că a discutat cu asociațiile de părinți și elevi, iar consumul de țigări electronice este "extrem de răspândit" în școlile din România.

De asemenea, legea va crea cadrul legal pentru școli să interzică aceste produse și să stabilească sancțiuni dacă prevederile nu sunt respectate, iar dacă în jurul școlilor se vând, atunci să sesizeze poliția.

Interdicția se va aplica și pentru tonomatele care vând, printre altele, și băuturi energizante.